Op (jouw) verhaal komen op de Daktuin

Herinneringstuin op het dak van het Pennemes.

Tijdens een leuk werkbezoek aan een collega-dakboer ontstond bij de vrijwilligers het idee om op de daktuin van het zorgcentrum Pennemes een herinneringstuin aan te leggen.

Een herinneringstuin is een plek waar veel herkenbare voorwerpen van vroeger te vinden zijn, naast natuurlijk veel bloemen en lekkere zitjes. Naast een leuke aanvulling op de daktuin zoals die nu is, blijkt ook dat mensen met (beginnende) dementie door deze prikkels uit het verleden gebaat zijn. Het geeft het geheugen weer wat ondersteuning.

Daarom gaan de dakboeren voorwerpen en eventueel afbeeldingen van vroeger plaatsen op de daktuin. Dit kan steeds aangepast worden, b.v. naar thema of seizoen. Door voorwerpen te rouleren zullen bewoners steeds een reden hebben om de daktuin te bezoeken en zullen ze elke keer weer geprikkeld worden. Je zou kunnen zeggen; ouderen moeten op (hun) verhaal komen.

Belangrijk onderdeel van de herinneringstuin kan zijn dat (nieuwe) bewoners van het Pennemes worden opgeroepen om hun oude spullen naar de herinneringstuin te brengen. Zo krijgen ze meteen binding met de tuin, maar kunnen ze ook dingen waar ze aan gehecht zijn maar geen ruimte meer voor hebben toch binnen ‘handbereik’ houden. Rommelmarkten en kringloopwinkels afstruinen is natuurlijk ook een goede optie, maar hoe leuk is het als iemand die naar het zorgcentrum verhuist en in zijn of haar tuin nog een (zelfgemaakt) model van een Zaanse molen heeft staan? Dan kan die gewoon meegenomen worden naar zijn of haar nieuwe leefomgeving.

We willen natuurlijk ook iedereen vragen of zij nog voorwerpen van vroeger bezitten en aan de daktuin willen doneren. Denk aan wasteilen, emmers, melkbussen, houten kruiwagen, rieten manden, oud servies, potten en pannen, maar ook b.v. de waslijn van vroeger.

Heeft u nog spullen laat het dan weten aan de dakboer van het Pennemes:

Jacob Spaander. dakboer@pennemes.nl of 0647635401.