Ontdek de historie van de Zaanse linten, dijken en paden

Foto van de KrommeniedijkDe ruimtelijke structuren van de Zaanse linten, dijken en paden vertellen een prachtig verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de Zaanstreek. Bij elkaar bieden zij belangrijke cultuurhistorische kwaliteiten. Kwaliteiten die behouden moeten blijven. Sterker nog: die versterking behoeven.

Gemeente Zaanstad heeft deze kwaliteiten vastgelegd in de visie ‘De identiteit van Zaanstad – Linten, dijken en paden’. Deze visie is door de gemeenteraad in september 2020 vastgesteld. Daarna heeft een uitwerking plaatsgevonden van diverse linten. De uitkomsten daarvan presenteren we graag aan u in de vorm van fietsexcursies in Krommenie en in Assendelft. Daarbij horen we ook graag van u wat u als belangrijke kwaliteiten ziet. En wellicht kent u nog plekjes of verhalen die het geheel kunnen verrijken. 

Gaat u met ons mee op excursie naar Krommenie en/of Assendelft?
We gaan op locatie kijken en met elkaar bespreken wat we aan ruimtelijke kwaliteit ontdekken. Meldt u snel aan – want er is slechts beperkt plek – en stap met ons op de fiets!

Op zaterdag 21 mei gaan we van 10:00 tot 13:00 uur op fietsexcursie in Krommenie.                  
Op zaterdag 21 mei vindt de excursie tussen 14:00 tot 17:00 uur plaats in Assendelft.

Aanmelden voor de fietsexursie
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Alphons Rommelse: a.rommelse@zaanstad.nl. Vermeld in de mail uw naam en telefoonnummer en of u voor de ochtendexcursie in Krommenie of voor de middageditie in Assendelft kiest. Als uw aanmelding is gelukt, krijgt u van ons bericht over de plek waar de excursie van start gaat. 

Kern van de visie van Zaanstad over linten, dijken en paden
De gemeente is hoeder en bewaker van de linten, dijken en paden en dus verantwoordelijk voor welke ontwikkelingen in de linten wel en niet passen. Daarom is de visie ‘De identiteit van Zaanstad – Linten, dijken en paden’ ontwikkeld. Om de cultuurhistorische kwaliteiten zo veel mogelijk te bewaren en te versterken.

Foto: Krommeniedijk. Bron: Gemeente Zaanstad.