Nieuwe cursussen kunstgeschiedenis en tekenen in Westzaan

In Westzaan worden door kunstenares Joanne Zegers cursussen kunstgeschiedenis en tekenen aangeboden bij Stichting Lettergieten, Jacobus van Waertstraat (parkeerplein voor de deur). De cursussen worden in blokken van 5 of 6 lessen gegeven en zijn los te volgen.

“Heb je altijd al meer van moderne kunst willen weten en wil je zelf leren nadenken over wat kunst kan betekenen? Dan is deze cursus voor jou!” De cursus begint in de 19e eeuw met een kort overzicht van wat er toen speelde in de wereld en gaat verder met impressionisme, kubisme, enz. 

Zegers zegt: “Eigenlijk is kunstgeschiedenis een opeenvolging van hoogtepunten en omslagpunten (de zogenaamde ‘ismen’), deze staan altijd in het licht van wat we nu weten en denken. Het is ongelofelijk interessant om te leren nadenken over wát we dan denken over kunst, nu en toen het gemaakt werd. Daarbij is de leidraad altijd het kijken naar de kunstwerken zelf. Dus wat kunnen we terugvinden in de beelden van hoe men toen dacht.”

Je leert je eigen weg te vinden in de kunstgeschiedenis: Er zijn altijd vele manieren om een geschiedenis te vertellen. Natuurlijk wordt dit verhaal onderbouwd met kennis en interessante feiten. Maar ook met een heleboel vragen. De laatste vraag zal zijn: Bent u anders gaan kijken naar kunst?

De cursus wordt gegeven in blokken van 5 lessen. Het eerste blok start op zondagmiddag 1 september om 14 uur. Daarna volgt nog een blok aan het einde van het jaar (start 17 nov) en twee blokken in 2020. De cursus wordt gegeven op het atelier van Joanne Zegers; een fijne werkplek met veel ruimte waar je van harte welkom bent. Thee en koffie staat klaar.

Omdat Zegers zelf schildert, al jaren lessen en lezingen geeft en kunstrondleidingen doet, is haar aanpak persoonlijk, licht filosofisch en altijd vol ervaring en kennis. Dat geldt ook voor de lessen tekenen die zij geeft.

Kijk ook eens op haar website voor 4 heerlijke, korte cursussen tekenen waarin de basis aan bod komt: perspectief, compositie, schetsen, ruimtelijk tekenen. De lessen staan open voor beginners en voor gevorderden die weer eens hun kennis willen opfrissen. Alles draait om vertrouwen geven, durven doen en kijken: wat gebeurt er als je iets aanpast of aan het experimenteren bent?

Lekker tekenen is vooral veel tekenen! Maar Zegers geeft ook een introductie met achtergrondinformatie over het te leren onderwerp, want ook bij tekenen kan kennis helpen. Vooral perspectieftekenen kan stimulerend werken voor het brein en de waarneming, want de hersenen moeten dan hard werken. Een perfecte basis om mee te beginnen en je verder te helpen ontwikkelen.

Deze lessen starten vrijdagochtend 6 september om 10 uur. De cursus begint met een blok perspectieftekenen van 6 lessen. De exacte data staan op haar website. De lessen zijn inclusief teken- en schildermateriaal.

Alle informatie is terug te vinden op www.joannezegers.nl onder cursussen. Daar kan je je ook opgeven via e-mail of bellen.