Het Zaanse Museum of Humanity, te vinden op het Hembrugterrein, gaat dit voorjaar alle nationaliteiten van de gemeente vastleggen. Fotograaf Ruben Timman wil zo de schoonheid en waarde van ieder mens aantonen, als ode aan de mensheid.
‘We kunnen enorm veel van elkaar leren als we ons focussen op wat ons bindt. Vanuit die gedachte roepen we mensen op om mee te doen en mee te helpen met het project ‘Wij zijn Zaanstad’.”
Lancering fotoproject ‘Wij zijn Zaanstad’
Grofweg één op de drie inwoners van Zaanstad heeft een migratieachtergrond. In totaal herbergt de gemeente zo’n 180 nationaliteiten. Museum of Humanity wil de Zaankanters in al haar diversiteit vastleggen en deze unieke portretten exposeren in het museum op het Hembrugterrein. Dit voorjaar gaat de stichting op zoek naar minimaal één vertegenwoordiger per nationaliteit. Van jong tot oud, van rijk tot arm, van klein tot lang en van Assendelft tot Zaandam.
Aanmelden
Eind maart staan de eerste fotografiedagen gepland op centrale plekken in de gemeente, zoals op markten en pleinen. Half juni wordt de expositie feestelijk geopend. Om zo veel mogelijk nationaliteiten te verzamelen, kunnen mensen zich aanmelden op de website van Museum of Humanity. (https://museumofhumanity.nl/) Het fotomuseum doet een oproep aan alle inwoners van Zaanstad om mee te zoeken naar zo veel mogelijk mensen uit verschillende landen.
Verrijking
Met dit project wil Museum of Humanity de gelijkheid in waarden en rechten van iedereen benadrukken. “Tegelijkertijd wordt ook de uitzonderlijke schoonheid van ieder individu benadrukt,” licht initiatiefnemer en fotograaf Ruben Timman toe, “zodat inwoners van de Zaanstreek ‘de ander’ e´n zichzelf als waardevol zien of gaan zien. Daarom verrijken we het project met de verhalen en dromen van deelnemers. Ik denk dat we enorm verrast zullen worden door al die prachtige mensen met hun eigen kenmerken en verhalen.”
Actuele thema’s
Deze boodschap past heel goed bij een gemeente als Zaanstad, waar vanuit de geschiedenis veel verschillende nationaliteiten met en naast elkaar leven aldus de initiatiefnemer. Tegelijk brengt die diversiteit ook maatschappelijke vragen met zich mee. Vragen over hoe je met elkaar samenleeft, hoe je ‘anders’ mag zijn dan de ander. “Actuele thema’s in de gemeente Zaanstad, en ook als je bijvoorbeeld kijkt naar de oorlog in Oekraïne. Hoe kunnen we van elkaar leren en diversiteit als een verrijking zien in plaats van een beperking of bedreiging? Want in die ander herken je altijd wel iets van jezelf!”
Aanhaken
Voor het kleurrijke palet van alle nationaliteiten van de stad ziet Museum of Humanity veel extra mogelijkheden en kansen. Zo nodigt Timman andere Zaanse partijen uit aan te sluiten bij Wij zijn Zaanstad. Op die manier kunnen de portretten een rode draad vormen voor meer verbindende activiteiten. “Dat vinden we belangrijk. Wij zijn namelijk geen klassiek museum, maar een beweging van mensen die de wereld mooier willen maken,” vertelt de Zaankanter. “Omdat we dat niet alleen kunnen, nodig ik mensen uit om aan te haken en zo samen de mensheid te vieren. Er zijn ideeën genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een enorme maaltijd met alle nationaliteiten in de openlucht of muziek- en filmavonden. Hoe mooi zou dat zijn!”
Bron: Zaans Stadsblad – Rodi