Molenmuseum Zaanse Schans 31 juli open

Aan de Kalverringdijk 30 op de Zaanse Schans in Zaanstad opent op 31 juli het nieuwe Molenmuseum. Tegelijkertijd wordt die dag de experience Wereld van Windmolens gepresenteerd.

Voor Vereniging De Zaansche Molen is de komst van het museum naar een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Nederland een mijlpaal. De industriemolens op de Zaanse Schans liggen op steenworp afstand.

Volgens Peter-Jan van Steenbergen, algemeen manager van De Zaansche Molen en voormalig directeur van de Zaanse Schans, zijn windmolens onlosmakelijk met de regio verbonden.

“De Zaanstreek is het oudste industriegebied ter wereld. In totaal hebben er meer dan 1.100 molens gedraaid. Acht van deze industriemolens staan op de Kalverringdijk. Mede hierdoor is de Wereld van Windmolens tot stand gekomen. Bezoekers kunnen zich onder laten dompelen in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse windmolen industrie”.

Wereld van Windmolens

De Wereld van Windmolens geeft zicht op de welvaart van Nederland in de Gouden Eeuw. Oude verhalen, op eigentijdse wijze verteld.

Rivier de Zaan, waaraan de industriemolens en het Molenmuseum zijn gesitueerd, was van oudsher (circa 1600) de belangrijkste (en feitelijk enige) verkeersweg voor grondstoffen naar de molens. Aldaar bewerkte producten gingen omgekeerd via de Zaan naar Amsterdam en elders. Boten voeren af en aan.

De combinatie van de grote waterweg (alsmede de talloze sloten en slootjes die ermee in verbinding stonden) en het vlakke land waar het vaak waait, maakten dat de industriemolens een succes werden. Talloze uitvindingen en toepassingen zorgden ervoor dat uiteenlopende producten verwerkt konden worden (van hout tot specerijen en van olie tot papier).

Experience

De Wereld van Windmolens is door de Vereniging Zaansche Molens samengebracht in een zogenoemde windmolen experience.

“Bezoekers worden door de industriemolens op de Kalverringdijk rondgeleid, Aansluitend kunnen zij het programma in het Molenmuseum doorlopen”, zegt kunsthistoricus Henk Heijnen, conservator bij het Molenmuseum.

“In de molens ervaren geïnteresseerden het stampen en schudden van een werkende molen, in het museum ondergaan zij het verhaal erachter. Zo gaan beleving, educatie en interactie hand in hand. De enorme hoeveelheid molens bracht rijkdom in de regio, maar niet voor iedereen. Daarom is er niet alleen aandacht voor de handel, maar ook voor de arbeiders en de opkomst van het socialisme. Zo krijgt de bezoeker ook een inkijkje in de geschiedenis van de Zaanse samenleving”.

Bron: monumentaal.com