Kunstenaarsplatform Tengel bestaat dit jaar 25 jaar en dat vieren ze groots op het Hembrug terrein

28 September kun je in en om het het transformatorhuisje van Bind genieten van een divers programma vol kunst, muziek, workshops en film. De expositie is ook nog zondag 29 september te bezoeken. 

Expositie

Het monumentale waslokaal word ingericht als collectieve expositie voor Tengel-kunstenaars. De diversiteit in stijlen en materialen beloofd een spannend geheel te vormen. Dit is de eerste keer dat zoveel verschillende leden van Tengel in een ruimte exposeren. Een mooie stempel op de intenties waarmee Tengel 25 jaar geleden is opgericht.

Stichting Tengel

Tengel is opgericht als platform voor Zaanse kunstenaars. Een samenwerking die de kunst onder de aandacht brengt, initiatieven van kunstenaars steunt en mooie projecten start zoals de terugkerende Atelierroute. Daarnaast is Tengel ook vaak de gesprekspartner voor de overheid en het bedrijfsleven als het gaat om kunst in de Zaanstreek. 2019 is het jaar dat Tengel 25 jaar bestaat en heeft naar aanloop naar het festival allerlei feestelijkheden georganiseerd, zoals exposities in Het Weefhuis, PLAYroom, Zaans Groen en het Horen & Zien in MyHome. Het Hembrugterrein was al lang een wens om ook eens te bezetten met Tengel kunstenaars, en nu met de samenwerking met Bind is dat gelukt. 

Workshops

Tijdens het festival biedt Tengel gratis en voor niks hoogstaande workshops aan; Ludo Winkelman biedt de workshop “De Natuur in Eitempera”, Barbara Paternotte een schilderworkshop en gegeven door David Samson de workshop Trash Art waarbij je samen op zoek gaat naar afval en kijkt wat voor klank of sound erin zit. Op een speelse manier maak je dan muziek en of kunst of sieraden van de gevonden voorwerpen. 

Travel-Art

Ookwel “KUNSTgazon” wat staat voor een kunstpresentatie en -verkoop vanuit 10 autobusjes, met kunstenaars van verschillende disciplines. Rondom Bind staan ze opgesteld en bieden onder andere Tengel kunstenaars hun kunst aan. 

Muziek

De kunstenaars van Tengel zijn uitgenodigd om naast hun kunst in het waslokaal ook een andere kunstzinnige kant te laten zien: Er blijken ook muzikanten onder de Tengelleden te zitten. Zo treedt de muzikale goudsmid uit Wormer op (David Samson) met zijn hangdrum, Hetty Mertz & Joke van der Bunt vormen Crosskeys op de piano en dwarsfluit en Cor Visser komt met zijn theatrale pop/rock band Marlen optreden! Louis Breeuwer speelt zijn Bansuri fluit en de onofficiĆ«le Tengel DJ Moth_Bzzz sluit de avond af met dansbare muziek. 

Hembrug Buiten Bios

Rond 20:00 geniet je met alle bezoekers van de prachtige film Basquiat. Dit filmische portret van de postmodernistische kunstenaar bekijk je vanuit je zelf meegebrachte zitmeubel onder de sterren van het Hembrug. Deze filmvertoning is gratis.

Facebook evenement festival; https://www.facebook.com/events/1144909302384684/
Facebook evenement Hembrug Buiten Bios: https://www.facebook.com/events/375574859807110/
Facebook evenement Travel_Art: https://www.facebook.com/events/440299836580421/