Kunstenaar Marisca Voskamp in gesprek met gastkunstenaars tijdens vierdelige reeks Talks in het Zaans Museum 

Foto: Wim Egas

Vanaf 26 november programmeert het Zaans Museum een inspirerende reeks Talks bij de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten. Marisca Voskamp gaat in gesprek met Casper van der Linden, Thijs Kauffmann, Eveline Bosscher – Lichtenbelt en Aldo van den Broek met cultuurjournalist Yuki Kho als host.  
Het zindert in het Zaans Museum want de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten inspireert en daagt uit. In onze museumzalen ontstaan bijzondere gesprekken tussen bezoekers, over de plek waar we wonen, de ongrijpbare tijd waarin we leven en over de rol van kunst.  

Dat smaakt naar meer! Daarom kun je deze winter in het Zaans Museum vier avonden bijwonen waarbij Marisca Voskamp in gesprek gaat met een gastkunstenaar wiens leven en beeldend werk verbonden is met dat van haar en haar man André van Noord.  

De vier gastkunstenaars, Casper van der Linden, Thijs Kauffmann, Eveline Bosscher – Lichtenbelt en Aldo van den Broek tonen tevens eigen beeldend werk in de tentoonstelling, dat daarna enkele weken te bezichtigen is. Na ieder gesprek kun je de tentoonstelling bezoeken en napraten onder het genot van een drankje.  

Een ticket kost €8,50. Een passe-partout voor de hele reeks is €30. Voor museumkaarthouders geldt een speciaal tarief van €5 per editie en €17,50 voor een passe-partout. Het eerste drankje is van het huis.  

Het Zaans Museum houdt rekening met de introductie van nieuwe coronamaatregelen. Indien noodzakelijk passen wij het format aan, zodat de programmering altijd voortgezet kan worden.

Meer informatie en tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/?fwp_activiteit=vaarwel-landschap-van-gedachten

 1. Casper van der Linden
  DATUM: VRIJDAG 26 NOVEMBER 
  TIJDSTIP: 19.00 – 21.00 
   

Casper van der Linden (1995) is in 2021 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) met zijn onderwerp ‘Everything Breathes’ waarbij hij de vorm als het ware laat ademen in zijn werk. Casper van der Linden verzamelt kleuren en texturen, die hij voor het grootste gedeelte vindt in de natuur. In zijn werk onderzoekt hij hoe hij zich verhoudt tot de natuur om hem heen en wil hij begrip krijgen van vorm, grootte en afstand.    

Voor de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten voegt hij twee werken toe. Een grote print getiteld ‘Sneeuw’. Hiervoor registreerde hij tijdens een dagelijkse wandeling het proces van smeltend ijs op de dekzeilen van boten. Het andere werk betreft een kleuronderzoek van het polderlandschap waarbij Casper zijn waarneming van de kleur groen onderzoekt.    

Werk van Casper van der Linden wordt getoond in de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten van 18 november t/m 9 december 2021. 

Meer informatie over zijn werk: caspervanderlinden.com 
Tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/zaans-museum-talks-casper-matthijs-van-der-linden/

 1. Thijs Kauffmann
  DATUM: DONDERDAG 9 DECEMBER 
  TIJDSTIP: 19.00- 21.00 

Thijs Kauffmann (1974) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Hij exposeerde op vele locaties, zoals W139, Stigter van Doesburg, Kunstmuseum Den Haag en een solo-expositie bij Allard Wildenberg Art Projects. Samen met het modemerk Patta maakte hij een Capsule Collection.  

Texturen van rotswanden, kleur en licht van de zonsondergang, Kauffmann onderzoekt de stoffering van de werkelijkheid. Hij probeert deze vast te leggen en te verzamelen. Zo maakte hij van rotswanden in Zweden frottages, een techniek waarbij een vel papier over een oppervlak wordt gelegd en er met krijt overheen wordt gewreven.  

Het willen vastleggen en onderzoeken van de zintuiglijke werkelijkheid sluit aan bij het werk van Marisca Voskamp. Zij maakte onder andere frottages van polderland die in de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten te zien zijn. 

Werk van Thijs Kauffmann wordt getoond in de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten van 9 december 2021 t/m 13 januari 2022. 

Meer informatie over zijn werk: thijskauffmann.nl    

Tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/zaans-museum-talks-thijs-kauffmann/

 1. Eveline Bosscher- Lichtenbelt

DATUM: DONDERDAG 13 JANUARI 2022 
TIJDSTIP: 19.00 – 21.00 

Eveline Bosscher – Lichtenbelt (1975) is keramist. Ze werkt in opdracht, geeft les en maakt vrij werk. Ze doet onderzoek naar de samenstelling van klei en glazuur. Momenteel werkt ze met lokale klei, die ze zelf uit de poldergrond haalt, schoonmaakt en bewerkt. 

Door te kiezen voor rauwe, lokale materialen uit de Zaanse polder is het werk van Eveline Bosscher – Lichtenbelt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Zaanse landschap, net als veel van het werk uit het niemandsland van Marisca Voskamp en André van Noord.   

Marisca nodigt Eveline uit vanwege de glazuurstudies die zij maakt van haar eigen afval, haar worsteling met haar joods zijn, het wonen in de polder en de chaos met vijf kinderen, drie honden, drie katten en een man die altijd op reis is.

Werk van Eveline Bosscher – Lichtenbelt wordt getoond in de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten van 13 januari t/m 4 februari 2022.  

Meer informatie over haar werk: www.studioeveline.nl  

Tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/zaan-museum-talks-eveline-bosscher-lichtenbelt/

 1. Aldo van den Broek 

DATUM: DONDERDAG 3 FEBRUARI 2022 
TIJDSTIP: 19.00 – 21.00 

Het werk van Aldo van den Broek (1985) is de afgelopen veertien jaar op veel exposities in binnen- en buitenland te zien geweest en opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties. Aldo werkte o.a. in Berlijn, Tbilisi, Belgrado, in een kasteel bij Hamburg, New York, Siberië, Tokio en Amsterdam.  

Aldo van den Broek maakt zowel groot, monumentaal werk, als kleinere schetsmatig geschilderde impressies van personen, portretten. Zijn werk is opgebouwd uit meerdere lagen dragers (karton, papier, hout, metaal). De materialen haalt hij uit oude gebouwen die verlaten en verwaarloosd zijn. Stukken gescheurd behang, oude kranten, oude filmposters en bouwtekeningen die hij laag voor laag weer construeert tot nieuw werk. Werk vol geschiedenis, werk vol herinneringen. Bij de opening van zijn expositie in Zutphen noemde collega-kunstenaar Jasper Krabbé hem ‘architect van herinneringen’.  

In 2018 maakte Aldo van den Broek met André van Noord de expositie Kiss & Ride, over ontmoeten en afscheid nemen in Het Vijfde Seizoen. De kunstenaars voelen zich verwant in werk en leven. 

Werk van Aldo van den Broek wordt getoond in de tentoonstelling Vaarwel- Lanschap van gedachten van 3 februari t/m 6 maart. 

Meer informatie over zijn werk: aldovandenbroek.nl  

Tickets: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/zaans-museum-talks-aldo-van-den-broek/

Over Marisca Voskamp 

Conceptueel kunstenaar Marisca Voskamp (1970) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk is als een stroom van observaties, gedachten en herinneringen die ze steeds opnieuw bevraagt, op zoek naar de essentie van haar ervaringen. Het zijn meestal on-going projecten zoals ademtocht (2007), waarbij ze haar publiek vraagt adem te doneren, de adem die wij met elkaar delen en die ons onderling verbindt. Het werk ademtocht is sinds 2020 onderdeel van de vaste collectie van Museum van der Geest. Andere werken uit haar oeuvre bevinden zich in nationale en internationale openbare en private collecties. 

In de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten toont Marisca haar rol als kunstenaar, geliefde en moeder. Ze onderzoekt hoe te ademen op de plek waar ze leeft met haar gezin, hoe ze ademt in een vouw. Het concept van ‘leven in een vouw’ is ontstaan na een interventie die zij in 2015 deed met het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Monet, uit de collectie van het Zaans Museum. 

Marisca Voskamp staat voor autonomie; altijd kiezen voor je eigen pad. 

Over Yuki Kho 

Yuki Kho  (1991) is cultuurjournalist en moderator. Zij werkt als samensteller voor VPRO Nooit Meer Slapen. Ook is zij mede-oprichter van VPRO Dorst, Kunst Kijken met Ko & Kho en de kunstpodcast Naakt op een Kleedje. 

Over de tentoonstelling 

Vaarwel – Landschap van gedachten | Marisca Voskamp & André van Noord  

Op oek naar een plek om te leven in vrijheid, dichtbij de kosmos, niet ver van de stad, landden conceptueel beeldend kunstenaar Marisca Voskamp en fotograaf/multitalent André van Noord op oudjaarsavond 2004 in de Engewormer. Op een stuk niemandsland aan de Zaan bouwen zij samen met hun 3 kinderen een autonoom bestaan, wars van conventies, nauw verbonden met het landschap.   

Alles is er. Ruimte. Tijd. Het ritme van de natuur, leven in het moment, eten uit de tuin, elke dag zwemmen, zijn met wat is. Filmen in het eerste ochtendlicht, fotograferen bij nacht in het open veld. Het kwetsbare Zaanse veenland, dat door mensen wordt onderhouden in een voortdurende strijd met het water, sijpelt door in hun zijn, hun werk, hun kijk naar de wereld.  

Het besef dat alles elk moment kan kantelen, is altijd aanwezig. De dreiging van het stijgende water en de wind die vrij spel heeft rond hun huis in de open ruimte, relativeren de waan van de dag. Maar tegen de oprukkende verstedelijking is het niemandsland niet bestand. De komst van een nieuwbouwwijk betekent het einde. Het noodlot slaat genadeloos toe. André wordt ziek. Vlak voordat de verkoop van de prefab huizen start, sterft hij, thuis omringd door zijn gezin.   

Leven met het idee dat alles verandert en uiteindelijk verdwijnt, vormt de grondtoon van hun werk. De tentoonstelling vormt een lofzang op de ongrijpbaarheid van ons bestaan.    

Te zien t/m 6 maart 2022