Gezocht: deelnemers Monet-kunstmanifestatie

fotografie Adina Voicu

Onder de noemer ‘Door de ogen van Monet’ viert de Zaanstreek dit jaar dat precies 150 jaar geleden de Franse impressionist Monet onze streek bezocht en geïnspireerd raakte. In het kader van amateurkunstmaand ‘iktoon’ nodigt FluXus amateurkunstenaars uit om ‘door de ogen van Monet’ naar de Zaanstreek anno 2021 te kijken en hun werk te tonen tijdens een kunstmanifestatie.

Dans, dicht, schilder, boetseer en zing….door de ogen van Monet: deelnemende amateurkunstenaars uit alle disciplines zijn welkom. Meer informatie is te vinden op www.fluxus.nl/agenda. Aanmelden kan via amateurkunst@fluxus.nl.

De kunstmanifestatie wordt officieel geopend op 26 juni 2021 en de kunstwerken en presentaties zijn in juli en augustus  te bewonderen in de Zaanstreek.

Gratis inspiratiesessies
Deelnemers kunnen meedoen aan inspiratiemomenten, in de vorm van een bezoek aan het Gemeentearchief van Zaanstad op maandag 17 of woensdag 19 mei. Onder begeleiding van het archief en een vakdocent gaan deelnemers op zoek naar plekken uit hun eigen buurt: “Monet bekeek de Zaanstreek met een nieuwe blik. Hoe kijk jij met een nieuwe blik naar je eigen buurt?”

Ook online kan men inzichten en ideeën opdoen. Op de site www.doordeogenvanmonet.nl is vanaf medio mei beeldmateriaal uit het archief te vinden.

Maakdagen begeleid door pro
In het weekend van 29 en 30 mei kunnen deelnemers in een goed geoutilleerde ruimte bij FluXus werken aan hun presentatiestuk onder deskundige begeleiding. FluXus-coördinator Linda Willemszoon: “Je start met het uitwerken van je idee in een moodboard of een mindmap en werkt dat vervolgens uit tot jouw Monet: jouw video, schilderij, gedicht, choreografie, beeldhouwwerk of wat dan ook. Samen met de begeleider kun je diverse materialen onderzoeken, net als het verhaal achter de beelden en de uitwerkingsvorm.” Natuurlijk mag men ook zelfstandig thuis, op school of samen met anderen aan de slag en deelnemen aan de manifestatie.

Over amateurkunstmaan iktoon
De Monet-kunstmanifestatie wordt georganiseerd in het kader van amateurkunstmaand iktoon. Dit is de landelijke campagne waarin men heel Nederland tot podium van alle amateurkunstenaars wil maken. In de Zaanstreek wordt iktoon geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. Dit jaar staat de Zaanse amateurkunstmaand helemaal in het teken van Monet.

Over ‘Door de ogen van Monet’
Op 2 juni 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet aankwam in Zaandam. Dat wordt gevierd met tal van activiteiten waarbij centraal staat dat wat Monet toen zag, wordt verbonden met hoe de huidige bewoners nu kijken naar de Zaanstreek en hun omgeving.

Een kerngroep, die bestaat uit het Zaans Museum, Stichting Monet in Zaandam, Stichting FluXus, Stichting Marketing Zaanstreek, Cultureel Centrum Bullekerk en BIZ Zaanstad, is verantwoordelijk voor het programma dat vanaf mei te vinden is op www.doordeogenvanmonet.nl.