Film, theater en dialoog met TBS’ers in filmtheater De Fabriek

 Een unieke wederzijdse ontmoeting tussen een forensische instelling en de samenleving in de vorm van film, theater én dialoog. De Utrechtse Van der Hoeven Kliniek (centrum voor klinische forensische psychiatrie) gaat op theatertour en komt op dinsdag 31 mei met TBS on Tour naar filmtheater De Fabriek.

In deze voorstelling spelen TBS-patiënten samen met medewerkers en buurtbewoners van de kliniek scènes waarin het thema ‘Ontmoeten & Keuzes maken’ centraal staat.

De Van der Hoeven Kliniek geeft al jaren kunsteducatie op het gebied van theater, beeld en muziek, en levert daarmee een bijdrage aan de behandeling van patiënten. Tbs’ers, medewerkers en buurtbewoners hebben in het afgelopen jaar hard gerepeteerd aan deze bijzondere voorstelling. Katrien Lamers, directeur en programmeur van De Fabriek: “Een unieke multidisciplinaire voorstelling van film met theater en een belangrijk maatschappelijk thema.” De theatervoorstelling maakt de dunne scheidslijn tussen tbs’er, medewerker, buurtbewoner en publiek voelbaar. Welke keuzes houd je voor anderen diep verborgen? En krijgt iedereen wel de kans om te kiezen? Als de gespeelde scènes zijn afgelopen is er ruimte voor dialoog en kan het publiek vragen stellen en eigen verhalen delen.

Na de pauze wordt Echo – theater in de tbs van de prijswinnende regisseur Ingrid Kamerling vertoond. In deze documentaire worden niet alleen de patiënten uit een tbs-kliniek op de gevoelige plaat vastgelegd, maar doen ook medewerkers een boekje open over hun gevoelens en onzekerheden. Aan de hand van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus onderzoekt Kamerling in deze intieme film de relatie tussen patiënt en hulpverlener. Met veel extreme close-ups geeft deze film een unieke inkijk in het leven van tbs’ers én hun behandelaars.

TBS on Tour met Echo is eenmalig te zien en te beleven op dinsdag 31 mei in filmtheater De Fabriek. Kaarten zijn al te koop via de website van De Fabriek via: https://www.de-fabriek.nl/films/870-tbs+on+tour+echo.html