Zaanse Dickens Kerstmarkt

Datum/Tijd
za 10-12-2022 - di 20-12-2022
16:00 - 21:00 uur

Locatie
Zaanse Chocoladefabriek
Westzijde 170
1506 EK Zaandam

Categorieën


Op de nieuwe Zaanse Dickens Kerstmarkt betaal je met dukaten: tien dagen lang worden kerstmarktbezoekers meegenomen naar de sprookjesachtige wereld van Charles Dickens. Het wordt een enorm kerstfeest en daarmee willen de organisatoren Zaandam ’op een nieuwe manier op de kaart zetten’.

Het terrein van de oude Verkadefabriek wordt van 10 tot 20 december omgetoverd naar een stadje uit de boeken van Charles Dickens. In samenwerking met Fluxus is er ’levend’ theater, geïnspireerd op Dickens-verhalen.

Kan een illustratie zijn van 1 persoon en tekst

De Zaanse Dickens Kerstmarkt moet een enorm evenement worden met een ijsbaan, reuzenrad en live muziek. De organisatie bestaat uit evenementenbureau Dtevents en restaurant JP1886. „Net als bij onze zaak in Velserbroek willen we ook in Zaandam unieke feesten organiseren”, zegt mede-eigenaar Stephanie Heijkoop. „Er waren nog geen grote kerstmarkten hier in Zaandam, en dat zijn altijd gezellige evenementen. Ik ben zelf een grote fan van kerst.” Sinds de aankondiging krijgt de organisatie veel reacties. Van Zaankanters die een Dickens-kerstdorp willen uitlenen tot grote bedrijven die personeelsleden hun kerstpakket laten uitzoeken op de markt. Het ’leeft’ al in de streek. Heijkoop: „Na twee winters waar niets kon, merken we dat inwoners op zoiets zitten te wachten.” De organisatie hoopt dat Zaankanters uit de hele streek een bezoekje brengen aan de kerstmarkt. „Met het Dickens-thema hopen we een andere kerstbeleving te geven. Met een romantische en historische sfeer”, zegt Remon Harmelwaard van Dtevents. Er gaan tientallen Zaanse ondernemers kramen bemannen, variërend van woonwinkels tot delicatessenzaken.

De organisatie is van plan om deze kerstmarkt ieder jaar te organiseren. De markt is niet alleen leuk voor dagjesmensen. Harmelwaard en Heijkoop werken samen met Werkgeversservicepunt Zaanstreek-Waterland, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Zij gaan tijdens het evenement taken op zich nemen, van vrijwilligercoördinatie tot werk in het restaurant. „Op die manier kunnen ze kijken of het vak wat voor ze is”, zegt Harmelwaard. „Daarnaast doneren we een euro van elk verkocht kerstpakket aan een goed doel, zoals Stichting Het Vergeten Kind.”

Doordeweeks zal de kerstmarkt geopend zijn tussen 16 en 21 uur. Op de weekenddagen is het open tussen 12 en 20 uur.