Zaanpride: Met Zonder Ballen

Datum/Tijd
di 06-06-2023
20:00 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


Openhartig portret van een trans zoon en zijn moeder over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Een ontroerende en hilarisch eerlijke film, gebaseerd op de gelijknamige succesvolle theatervoorstelling. Tijdens Zaanpride wordt Met Zonder Ballen eenmalig vertoond in samenwerking met De Zaanse Regenboog en TranScreen, met een inleiding van Angel Fox.

In ‘Met Zonder Ballen’ zien we een steeds helderder wordend kind en een moeder in verwarring, doordat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Met ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés, geeft deze film een liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie. De film toont de impact die ‘worden wie je bent’ heeft op een gezin, maar gaat tegelijkertijd over de universele thema’s opgroeien, volwassen worden en de kunst van het opvoeden en loslaten. Niet alleen herkenbaar voor trans kinderen en hun ouders, maar verrijkend voor iedereen.

De zoon heet Flip Zonne Zuijderland (1998) en is filmmaker (Selfmade Man) en acteur (ANNE+, Goodbye Stranger). De moeder is Inez Derksen (1967), artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland (o.a. PIPPIPOWERRRRR). Op de theaterversie (regie: Annelies van Wieringen) die in 2021 door heel Nederland te zien was, kwam zoveel respons dat een filmversie niet mocht uitblijven zodat dit urgente verhaal met een nog breder publiek kan worden gedeeld. Jong filmtalent Luca Meisters (1996) tekende voor de regie. Eerder maakte zij de kortfilms NOVA (genomineerd voor Best Short Film bij BUFF Malmö) en MAGMA (première Berlinale 2023).

Gesproken taal: Nederlands
Genre: drama, komedie, theater
Speelduur: 65 min
Cast: Flip Zonne Zuijderland, Inez Derksen

https://www.de-fabriek.nl/films/1238-zaanpride+met+zonder+ballen.html