ZaanFolk Festival 2023

Datum/Tijd
za 15-07-2023
13:00 - 19:00 uur

Locatie
Wilhelminapark Wormerveer
Zaanweg 7
1521 DH Wormerveer

Categorieën


15 juli Zaanfolk
van 13.00 tot 19.00 uur

Open Podium programma ZaanFolk Festival 2023

Vast onderdeel van het ZaanFolk Festival is het Open Podium, waarvoor aanmelding vooraf plaats vindt. Dit jaar weer een goed gevulde affiche, met naast ervaren ook ervaring zoekende muzikanten. Het Open Podium start om 13.30 uur.

In volgorde van optreden kun je de volgende mensen aanmoedigen:

Willem en Rita Loman
Twee trekharmonicaspelers die een breed repertoire brengen, zowel instrumentaal als gezongen. Zij zijn vaste bezoekers van de ZaanFolk Sessie.

Lida de Haan
Lida zingt en speelt gitaar. Zij deed in 2016 ook al mee aan het Open Podium met het duo Ellis & Lida. Nu staat ze dus solo op het podium.

Walt Cale & Erik
Wouter (zang, gitaar) en Erik Kaal (zang, mondharmonica) kennen een lange geschiedenis als folkmuzikanten. Zij brachten – samen met anderen – in 1974 een LP uit onder de titel ‘Baldbros Ma Plurk’. Zij brengen vooral Schotse en Ierse folk.

Tonino Roseno & Friend
Tonino (zang, gitaar) was jarenlang actief als folkmuzikant in de Zaanstreek, voordat hij naar Ierland verhuisde. Hij neemt een jong talent uit Cork mee om een set op het Open Podium te verzorgen.

Rob Zwart
Zanger/gitarist Rob Zwart is een vaste waarde voor het Open Podium. Elke editie was hij tot nu toe van de partij. Rob zingt Engelstalige liedjes gebaseerd op country, folk en rockmuziek.

Country Cousins
Dit trio bestaat uit Marti (zang), Hans (gitaar, banjo) en Ed (zang, gitaar). Ze spelen een mix van country, bluegrass, folk en Ierse ballads. Ze brengen zowel meezingers, als vrij onbekende luisternummers.

John NotLennon
Hij kruipt in de huid van John lennon met akoestische gitaar en zang. De muziek van The Beatles is zo’n gemeengoed geworden, dat het richting folk kruipt. Veel folkmuzikanten hebben een nummer van The Beatles op hun repertoire staan.

Lincoln Crew
Ellis (zang, gitaar), Johan (bas) en Emma (keyboard) spelen onder de naam Lincoln Crew covers die bij iedereen in het collectieve geheugen staan. Met een vleugje eigen nummers er doorheen is het een verrassende mix.

Workshop Jig Doll op ZaanFolk Festival 2023: doe mee!

Het ZaanFolk Festival heeft voor de 2023 editie een workshop Jig Doll als Percussie-instrument geprogrammeerd. Je kunt je voor de workshop vooraf aanmelden via muziek@zaanfolk, onder de vermelding van Jig Doll workshop en het aantal personen (maximaal 2). We laten je dan op een later moment weten op welk tijdstip je in de tent op het festivalterrein wordt verwacht. Je kunt je ook ter plaatse aanmelden, zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Wat is een Jig Doll?
Een Jig Doll is een heel oud, ook in Nederland traditioneel percussie-instrument dat geluid voortbrengt door te dansen op de maat of het ritme van de muziek en voor amusement zorgt door zijn vrolijke uiterlijk en bewegingen.

Wie geeft de workshop Jig Doll?
Jig Dolls & Limberjacks is een werkgroep van St. Samen Voor Elkaar, een non-profit organisatie gevestigd in Nederland. Je kunt meer over ons vinden op www.jigdoll.com. We maken Jig Dolls en geven workshops op evenementen, festivals, folkclubs voor organisaties, scholen, activiteitengroepen, instellingen, koren, bands en gezelschappen door heel Europa. We hebben workshops gegeven op festivals als Bie Daip (NL) en Deunen en Deinen (NL) en bij folkclubs.
Het doel is om de Jig Doll te (her)introduceren op die plaatsen waar de herinnering eraan verloren is gegaan, en om het plezier van dit mooie instrument weer onder de aandacht te brengen.

Toeters en Bellen houdt de vaart erin

Toeters en Bellen speelt ’s middags op het festivalterrein meerdere keren tijdens het wisselen van de muziekgroepen die optreden in de muziekkoepel. Toeters en Bellen is een spetterend straatorkest van ruim twintig muzikanten. De band speelt muziek uit alle windstreken. Vaak feestelijk, dansbaar en verrassend. Het orkest speelt zonder versterking, is mobiel en flexibel. Tijdens het ZaanFolk Festival zorgt Toeters en Bellen er voor dat er geen stilte valt rondom het hoofdpodium.

Band Zonder Toekomst in het Wilhelminapark

Op zaterdag 15 juli is het Zaanse six-pack Band Zonder Toekomst te bewonderen tijdens het middagprogramma van het ZaanFolk Festival 2023. De razend populaire groep speelt covers, maar dan over het algemeen niet de hits, maar minder bekend repertoire en ‘B-kantjes’. Dansbaar is het zeker, maar tevens heel geschikt om naar te luisteren. De instrumenten die het zestal gebruikt, zoals viool, mandoline en trekharmonica, zorgen voor een Iers folkgeluid.
Neem maar gerust aan: de Band Zonder Toekomst gaat de boel helemaal op z’n kop zetten.

Bezetting van Band Zonder Toekomst is:
Fred, Jindra, Sander, Johan, Mery, André