Yamen’s eetcafé! | Kennismaken met de Syrische keuken in De Kwaker

Datum/Tijd
vr 28-02-2020
18:00 uur

Locatie
Dorpshuis De Kwaker
J.J. Allanstraat 127
1551 RC Westzaan

Categorieën


Als er iets te vieren is bij de H&H, dan is onze Yamen altijd van de partij…….als chef-kok! Hij heeft meerdere malen een heerlijk Syrisch buffet verzorgd voor onze vrijwilligersdagen.

Wij spreken met Yamen bij de Kwaker in Westzaan waar hij een kookklus heeft. Hij is bezig met het opmaken van de borden. Een kunstwerk om te zien, bijna zonde om op te eten: gegrilde aubergine met geroosterde bloemkool, geserveerd met rijst en gegrilde kip. We proeven: dit is niet alleen heel lekker, het is meer dan dat: een beleving van fantastische smaken waarvan je van het bestaan geen idee had. Welkom in de Syrische keuken van Yamen!

Wie is Yamen? Yamen is 30 jaar en sinds 2015 in Nederland na zijn vlucht uit Syrie. Hij verbleef bij het COA in Zaanstad, waar Zwaan en Karin in het pre-H&H tijdperk een kledinguitgiftepunt runden. Zijn verblijf daar was niet de leukste tijd: hij miste positiveit, gezelligheid en vooral: lekker eten! Niet zo gek als je weet hoe goed hij kan koken……’Het eten was daar echt vreselijk’, vertelt Yamen. ‘Magnetronmaaltijden! The black box noemden wij dat ding’. Als je dan bedenkt dat in Syrie alles om eten en koken draait – het hele dagelijks leven wordt hieromheen gepland – dan word je niet vrolijk van een dagelijkse black box met aardappelknikkers en worteltjes-doperwten uit blik…..

Jong geleerd…. Koken is zijn grote passie. Hij leerde het thuis, van zijn moeder en tante. ‘Ik moest vaak helpen in de keuken omdat mijn moeder ziek was, zo heb ik de kunst van het koken afgekeken’.

Yamen vertelt zijn bijzondere levensverhaal: zijn moeder had een nierziekte, waardoor Yamen 2x per week met haar mee moest naar het ziekenhuis voor dialyse. Dit betekende op 9-jarig leeftijd 1,5 uur reizen, uren wachten totdat het dialyse-apparaat vrij was, en vervolgens na 4 uur dialyse weer 1,5 uur terugreizen. Voor ons in Nederland onvoorstelbaar.

Zijn vader stierf jong, Yamen moest dus al snel de kost verdienen voor zijn familie naast schooltijd. ‘Vanaf mijn 6e werkte ik in een kleine supermarkt: klanten helpen, producten afwegen, afrekenen en administratie’. Op zijn 9e kwam Yamen in een horlogemakerij terecht. Hij zette daar Rolexen in elkaar. Dat vereiste een grote nauwkeurigheid, een eigenschap die je ook terugziet in zijn kookkunsten.

Positieve energie op je bord Yamen is een doorzetter en werkt hard aan zijn droom: een eigen restaurant én een Michelinster. Wij geloven dat dit hem gaat lukken want zijn gerechten zijn niet alleen heerlijk, je ziet en proeft de liefde en passie die hij erin stopt. Yamen’s filosofie: ‘het gaat niet alleen om de smaak van het gerecht, maar ook om het geheel: waar komt het product vandaan? Krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn product? Wat is de energie van de mensen die bij het proces betrokken zijn? Dit alles maakt het tot het gerecht wat jij op je bord krijgt’.

Wij van de H&H zijn heel blij met Yamen en vinden hem een mooi mens! (En niet alleen omdat hij zo heerlijk kan koken!)

Kom ook naar Yamen’s eetcafé! Ook kennismaken met de Syrische keuken? Binnenkort verzorgt hij in Dorpshuis De Kwaker in Westzaan het Syrisch eetcafé.

vrijdag 31-1 / 28-2 / 27-3

15 euro voor 2 gangen en bijgerechten (excl. drankjes)

Reservering via info@dorpshuis-westzaan.nl of 075 6310352