Vijfde editie van de Walvisweken

Datum/Tijd
za 14-07-2018 - za 01-09-2018
Hele dag uur

Locatie
Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW Zaandam

Categorieën


Het Zaans Museum staat van zaterdag 14 juli tot en met zondag 2 september in het teken van de walvisvaart. Mensen kunnen de speciale walvisroute fietsen en het verhaal van de walvis in de Zaanstreek ontdekken. Ook hebben ze de kans een spannende speurtocht te doen of een walvis te komen knutselen in het museum.

“Bij de Nederlandse walvisvaart denk je misschien aan Spitsbergen en de traankokerijen op Smeerenburg. Minder bekend is dat in de zeventiende eeuw de verwerking van walvisspek steeds vaker in Nederland plaatsvond, ook in de Zaanstreek. Deze editie van de Walvisweken staat in het teken van duurzaamheid en bescherming. Na vier eeuwen walvisvaart dreigde de walvis uit te sterven en werd de zeereus een beschermde diersoort”, aldus het Zaans Museum.
Bij het Zaans Museum komen bezoekers met het gratis Walvisweken doe-boekje van alles te weten. Bij de familiespeurtocht: het verhaal achter de verdwenen walvisvaart, de spannende avonturen van Zaanse walvisvaarders als Cornelis Jongekees en de walvisobjecten in de collectie. In het Creative Lab van het Zaans Museum knutselen mensen zelf een walvis en leren ze nog meer over walvissen, duurzaamheid en beschermde diersoorten. Dit kan leuk zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Walvisvaart-fietstocht

Zondag 22 juli of zondag 12 augustus kunnen mensen meefietsen met gids Sander Wegereef, specialist maritieme geschiedenis. Hij voert hen langs plekken in de Zaanstreek die nog sporen dragen van de vroegere walvisvaart. De fietsroute is speciaal voor de Walvisweken ontwikkeld. De start is om 10.00 uur met koffie in het Zaans Museum en eindigt rond 13.00 uur met een bezoek aan het museum. Prijs inclusief entree en consumptie: volwassenen 15 euro, jeugd tot en met 17 jaar 10 euro en Museumkaarthouders 7,50 euro. Aanmelden via: info@zaansmuseum.nl.

Fietsroute

Tijdens de Walvisweken fietsen mensen op eigen gelegenheid met de gratis walvisvaart-fietsroute langs plaatsen in de Zaanstreek die nog steeds de sporen van de walvisvaart dragen. De route van ongeveer 40 kilometer start en eindigt bij het Zaans Museum. De gratis fietsroute is af te halen bij de kassa of te downloaden op www.zaansmuseum.nl.