Vervanging buitenroede van molen De Zoeker

Datum/Tijd
ma 14-06-2021
Hele dag uur

Locatie
Zaanse Schans
Kalverringdijk / Schansend
1509 AW Zaandam

Categorieën


Molenspektakel in aantocht

Vol verwachting kijkt ze er naar uit. De z.g. buitenroede van molen De Zoeker moet worden vervangen. Die klus staat op maandag 14 juni op de agenda. ‘Als het weer meehelpt en het waait niet te hard’ is wel de toevoeging. In principe moet de klus door kunnen gaan.

De voorbereidingen beginnen die bewuste maandagmorgen om 07.30 uur bij het bedrijf Woud Wormer in Westknollendam, waarna de drijvende kraan en de roede over de Zaan naar de Kalverringdijk worden gevaren. ‘Het is niet precies te zeggen hoe laat de werkzaamheden ter plekke beginnen maar als je het spectaculaire hijswerk wilt zien, is het aan te raden om ook daar vroeg aanwezig te zijn’ en dat moet menig Zaankanter aanspreken.
Efficiënt
Als het hijswerk voor De Zoeker is afgerond vaart de kraan weer noordwaarts naar De Bonte Hen om daar twee lange schoren van de staartconstructie aan te hangen. Een klusje dat ook op een andere manier kon worden opgelost maar nu er toch een kraan bij de molens ligt, is dit veiligheids- en kostentechnisch wel zo efficiënt. Tenslotte wordt de oude roede van De Zoeker achtergelaten ter hoogte van het Molenmuseum. Daar zal de roede dienen als afscheiding tussen het terras en het nog in te richten moleneducatie-erf.

Kunstwerkjes
Het hekwerk van de oude roede wordt gebruikt om er kleine kunstwerkjes van te maken voor de verkoop. Hiermee wordt een deel van de kosten gedekt die zijn gemoeid met de vervanging van de roede. Voor de kunstwerkjes, die van tevoren moesten worden besteld, was veel animo. Daarmee heeft deze actie ruimschoots het beoogde bedrag van 3.000 euro opgeleverd.

BRON NIEUWSBRIEF De Zaansche Molen / RTVi Zaanstreek