Verkade Experience: de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929

Datum/Tijd
do 13-10-2022 - wo 04-01-2023
09:00 - 17:00 uur

Locatie
Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW Zaandam

Categorieën


Paddenstoelen

4 oktober 2022 – 4 januari 2023 in het Zaans Museum

Te zien in de schatkamer van de Verkade Experience: de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929.

De manier waarop auteur Jac. P. Thijsse zijn publiek meeneemt in het in 1929 verschenen plaatjesalbum Paddenstoelen, is onnavolgbaar. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering.

Rond het onderwerp ‘paddenstoelen’ hing in de jaren twintig van de vorige eeuw een zweem van mysterie. Thijsse zag het als zijn taak te wijzen op de interessante, nuttige en dikwijls eetbare kant van de paddenstoelen in Nederland. De giftige paddenstoelen zijn in het album aangeduid met †.

Het album verkocht goed en er was waardering vanuit het onderwijs, waarvoor Verkade voor een klein bedrag gevulde albums ter beschikking stelde.

Jac. J. Koeman stelde het album samen. Het illustratiewerk is verzorgd door Jan Voerman jr. en Cornelis Rol, waarbij de laatste hulp kreeg van zijn zoon Henricus Rol.

Prijs: entree Zaans Museum

Meer informatie: https://zaansmuseum.nl/zien-doen/verkade-album-paddenstoelen/