Vereniging Historisch Zaandam organiseert tentoonstelling Gedempte Gracht

Datum/Tijd
za 01-09-2018 - wo 31-10-2018
00:00 uur

Locatie
Zaandam
-
-

Categorieën


Gedempte Gracht in 1900 gezien in oostelijke richting, pand links is later het Belastingkantoor, nu Intertoys. (Foto: Gemeentearchief Zaanstad)

De vereniging Historisch Zaandam houdt samen met ondernemers ‘op de Gracht’ een tentoonstelling over de ontwikkelingen op de Gedempte Gracht vanaf 1600 tot nu. Dat doen zij onder de titel ‘De Gracht door de jaren heen’. In de loop van de tijd heeft de Gedempte Gracht verschillende keren een make-over meegemaakt. Van woongebied naar winkelgebied, van verkeersroute naar voetgangersgebied met kiosken tot de huidige situatie met een gracht. De tentoonstelling opent zaterdag 1 september en is de gehele maanden september en oktober gratis te bezichtigen.

In de etalages van diverse ondernemers rond de Gedempte Gracht worden historische foto’s van de desbetreffende panden geplaatst. In het Rozenhof is een uitgebreidere tentoonstelling opgezet, met meer beeldmateriaal en achtergrondinformatie over de Gracht en haar transformatie door de jaren heen. Daarnaast kunnen mensen in de Albert Heijn meer te weten komen over de geschiedenis van het gebied rond de Hermitage, vroeger ’t Ventje en het Ankersmid.

Zaterdag 1 september, tijdens de dag van de Zaanse Erfgoedmarkt in de Oostzijderkerk, is bovendien tweemaal vanuit deze kerk een Instagram-wandeling over de Gedempte Gracht te doen. Deze vindt om 13.00 en 15.00 uur plaats. Na een korte instructie over het gebruik van Instagram vertelt een gids historische weetjes over de panden op de route. Deze wandeling is als folder beschikbaar, waardoor mensen de route in september, en daarna, ook zonder begeleiding kunnen lopen. De folders zijn vanaf zaterdag 1 september te verkrijgen. Daarnaast zijn ze ook te downloaden op de website van de vereniging: www.historisch-zaandam.nl.

Bron: Rodi