Vaarwel – Landschap van gedachten 

Datum/Tijd
vr 14-01-2022 - zo 29-05-2022
10:00 - 17:00 uur

Locatie
Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW Zaandam

Categorieën


Het Zaans Museum is weer geopend voor publiek en de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten is verlengd tot en met 29 mei 2022. Zo krijgt meer publiek de kans om de bijzondere tentoonstelling te ervaren nu de deuren van het museum weer geopend zijn.  

Zaans Museum opent ‘Vaarwel – landschap van gedachten’

Totaalervaring over uniek niemandsland in Zaanse polder

Het Zaans Museum presenteert vanaf 1 oktober de hedendaagse kunsttentoonstelling: Vaarwel – landschap van gedachten met werk uit de oeuvres van kunstenaars en geliefden Marisca Voskamp en André van Noord. In een totaalervaring van foto’s, films, sculpturen en gedichten worden bezoekers meegenomen naar een uniek niemandsland in de Zaanse polder Engewormer. Hier creëerden Voskamp en Van Noord met hun gezin een vrij bestaan, wars van conventies. Alles is er: ruimte, tijd en het ritme van de natuur. Elke dag zwemmen en eten uit de tuin. Filmen bij het eerste ochtendlicht, fotograferen bij nacht in het open veld. Een plek voor bevlogen vrijdenkers.

 Kwetsbaar Zaans landschap

Leven in kwetsbaar Zaans veenland, onderhouden door mensen in een voortdurende strijd met het water, speelt een belangrijke rol in het leven en werk van beide kunstenaars. Het besef dat alles elk moment kan kantelen is altijd aanwezig; de dreiging van het water, de komst van een nieuwbouwwijk, het einde van het niemandsland, en tenslotte de dood. Leven met het idee dat alles verandert en uiteindelijk verdwijnt vormt de grondtoon van hun werk. Een lofzang op de ongrijpbaarheid van ons bestaan.

Marisca Voskamp (1970) maakt tekeningen, collages, teksten, foto’s, video’s, sculpturen van adem, land, gras en wat aanwezig is, zichtbaar en onzichtbaar. André van Noord (1964 – 2018) fotografeert met zijn technische camera rondom het huis, jong gras en water, de horizon, het gezin, de buurtbewoners, dode dieren, bomen en zelfportretten.

Programmering

Op een speciale locatie in de tentoonstelling, met uitzicht op het Zaanse polderlandschap, gaat Marisca Voskamp de komende maanden in gesprek met een keur aan gasten, collega-kunstenaars, familieleden, geestverwanten en kenners van de Zaanstreek. Voor families en kinderen is er een gratis kunstkijkroute. Voor data en tickets zie: zaansmuseum.nl/landschap

Over het Zaans Museum

Vaarwel – landschap van gedachten is voor het Zaans Museum het startpunt van nieuw programmerings- en verzamelbeleid waarbij hedendaagse kunst een prominentere rol krijgt. Het Zaans Museum wil hiermee nieuwe invalshoeken bieden op de Zaanstreek waarbij de mens, cultuur en het landschap centraal staan. De tentoonstelling Vaarwel – landschap van gedachten is vanaf 1 oktober 2021 t/m 6 maart 2022 te zien voor publiek in het Zaans Museum.

Wanneer: 1 oktober 2021 t/m 29 mei 2022.

Het Zaans Museum is weer geopend voor publiek en de tentoonstelling Vaarwel – Landschap van gedachten is verlengd tot en met 29 mei 2022. Zo krijgt meer publiek de kans om de bijzondere tentoonstelling te ervaren nu de deuren van het museum weer geopend zijn.  

Kosten: Entree Zaans Museum, MK gratis 

Reserverenwww.zaansmuseum.nl/online-tickets