Theatrale en muzikale festival Zaandijk Aan Tafel!

Datum/Tijd
za 23-09-2023 - zo 24-09-2023
20:30 uur

Locatie
Zaandijk
Lagedijk
Zaandijk

Categorieën


De lege fabriekshal van v/h Pielkenrood/Ardagh ‘achter de Zaandijkerkerk’ vormt op 23 en 24 september het decor van het theatrale en muzikale festival Zaandijk Aan Tafel! De fabriek wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw ‘buurtschapje’ Langepad.

Richard Kok, mede-bedenker, schrijver en regisseur, vertelt: “Zodra corona vorig jaar voorbij leek heeft de theatergroep van Zaandijk Leeft!, die in 2019 de lokatievoorstelling ‘Op zoek naar Mika’ organiseerde, de koppen weer bij elkaar gestoken om een nieuwe voorstelling in Zaandijk te bedenken en te organiseren.

Ik weet niet precies meer hoe we op het idee kwamen om iets te doen met eten, maar heel snel werden we het enthousiast eens over het thema voor een nieuwe voorstelling: Aan Tafel!, gebaseerd op eetverhalen, uit het verleden en heden, van 100 Zaandijkers. Het thema nodigde direct uit om een groots opgezet evenement op te tuigen met een scala aan theatrale en muzikale vormen, zoals toneel, dans, film en muziek. En natuurlijk met eten en drinken. De datum en plek om alles te laten plaatsvinden hadden we ook snel voor ogen: rond Koningsdag 2023 in de grote, leeg staande fabriekshal van Pielkenrood/Ardagh in Oud Zaandijk. Begin dit jaar werd helaas duidelijk dat we geen gebruik konden maken van de fabriek, omdat in april de sloop zou gaan beginnen. Na de teleurstelling weggeslikt te hebben, zijn we gaan nadenken over alternatieven en ontstond een evenement dat in september moest plaatsvinden, verdeeld over twee weekenden. Het ene weekend theatrale voorstellingen in 10 tot 15 huiskamers van Zaandijkers en het tweede weekend een theatraal en vooral muzikaal evenement, met ter plekke klaargemaakte bijzondere hapjes, in een grote festivaltent.
Toen ons het gerucht ter ore kwam dat de sloop van de fabriek zou worden uitgesteld tot eind van dit jaar, hebben we weer contact gezocht met de projectontwikkelaar van het nieuwbouwplan ‘Langepad’. De reactie was dit keer een positieve: we mogen gebruik maken van de fabriek. Het moge duidelijk zijn dat we ontzettend blij zijn met de medewerking van Blue Banner Red!”

Het festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’ vindt plaats in de middagen van 16 en 17 september met 12 voorstellingen in woningen van Zaandijkers op de Lagedijk, in de Rode Buurt, de Tuinstraat en in Domineestuin. Op 23 en 24 september is er ‘s avonds een grootse voorstelling in de fabriekshal van v/h Pielkenrood/Ardagh ‘achter de Zaandijkerkerk’.