The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady met nagesprek

Datum/Tijd
zo 05-11-2023
16:30 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


In samenwerking met Stichting Comité 30 juni-1 juli Zaanstreek (Keti Koti Zaanstreek) vertonen we op 5 november eenmalig de documentaire The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady in het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Na de film gaat Reinier Fosch in gesprek met regisseur Mildred Roethof.

Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek.

The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een film over twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry’ van Nederland. We zien McLeod in het Amazone regenwoud, bij minister-president Rutte in het Torentje en bij president Santokhi in het Presidentieel Paleis tijdens de chaos van de Nederlandse excuses. McLeod praat openhartig en ontroerend over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht en haar laatste wens. Een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt en zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving.

Gesproken taal: Nederlands
Genre: documentaire
Speelduur: 84 min
Cast:

https://www.de-fabriek.nl/films/1411-the+presidents+daughter+the+richest+freeborn+lady+met+nagesprek.html