The Match Factory Girl

Datum/Tijd
do 24-02-2022
20:00 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


The Match Factory Girl

  • Film

donderdag, feb 24, 2022Open: 19:30Aanvang: 20.00Prijs: €3


Regisseur: Aki Kaurismäki
Jaar: 1990
Land: Finland
Duur: 68 minuten
 

i.v.m. de Covid-maatregelen begint de film om 20:00!!
 
The Match Factory Girl
Aki Kaurismäki, 1990, Finland, 68 minuten
Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari
Fins gesproken, Nederlands ondertiteld
 
Het leven van de jonge vrouw Iris (Kati Outinen) kent weinig lichtpuntjes. Overdag heeft ze een eentonige baan achter de lopende band in een luciferfabriek. ‘s Avonds laten haar moeder en stiefvader haar opdraaien voor het gehele huishouden. Ook heeft ze geen succes in de liefde. Als ze in het weekend uitgaat, blijft het muurbloempje steevast zonder danspartner zitten. Het omslagpunt komt als Iris de stoute schoenen aantrekt en zich een opvallende jurk laat aanmeten. Ze belandt in de armen en in het bed van een knappe man. Helaas wil deze prins op het witte paard na de one night stand niets meer met haar te maken hebben. De ontgoochelde Iris laat het niet meer op zich zitten en besluit het heft in eigen handen te nemen.
“The Match Factory Girl” is de derde film in de zogenoemde “Proletarische trilogie” van regisseur Aki Kaurismäki. Waar de eerste twee van de drie delen hilarisch zijn, is deze film meer ambivalent.
De absurdistische scenes die Kaurismäki de kijker voorschotelt doen denken aan een comedy. Maar als dan het gezicht van de schijnbaar onbewogen, doch toch aangedane Iris wordt vertoond, lijkt de film meer op een tragedie.
“The Match Factory Girl” is een film waarin Kaurismäki zijn ethische kijk op een grauwe liefdeloze wereld laat zien, maar waarbij hij het toch ook weer opneemt voor de eenling aan de rand van het bestaan.