The Grandmaster

Datum/Tijd
do 12-01-2023
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


The Grandmaster

  • Film

donderdag, jan 12, 2023Open: 20:00Aanvang: 20:30Prijs: €3,-


Regisseur: Wong Kar-Wai
Jaar: 2013
Land: Hong-Kong
Duur: 115 minuten

In 1994 maakte regisseur Wong Kar Wai met Ashes of Time een zeer atypische wuxia-film waar de focus niet lag op de krijgskunde van de hoofdpersonen maar op hun persoonlijke ontwikkeling. Het publiek was duidelijk niet voorbereid op een arthouse interpretatie van een geliefd genre met slow-motion beelden en een voice-over en de film flopte. Wong Kar Wai’s carriere werd echter gered omdat hij tijdens een productie pauze van 6 weken verveelde en met acteurs uit Ashes of Time al improviserend het liefdes drama Chungkai Express opnam. Deze film, die twee maanden voor Ashes uitkwam, vormde de doorbraak van Wong Kar Wai die het Chungkai Express thema verder uitwerkte in In The Mood For Love (2000) en 2046 (2004). Maar terwijl hij zijn naam vestigde met deze atmosferische drama’s over onbereikbare liefdes bleef een idee uit 1999 hangen: een biografie over Ip Man, de legendarische wing chun leraar van Bruce Lee. 

 

Jaren van voorbereiding volgde waarbij de regisseur door heel China reisde voor een inventarisatie van de nog bestaande gevechtsscholen en hun diverse stijlen voordat er in 2008 aangekondigd werd dat de film in productie ging. Een productie die vijf jaar zou duren, onder andere omdat hoofdrolspeler Tony Leung tijdens zijn trainingen twee keer zijn arm brak. Het uiteindelijke resultaat The Grandmaster kwam in 2013 uit en was in plaats van een biografie over Ip Man veel meer een film geworden over de Chinese vechtkunst in zijn algemeen tegen een historische achtergrond van de Chinese Republiek en de Japanse bezetting.

 

The Grandmaster is zowel een eerbetoon aan de ‘golden age of Chinese kung fu’ als een typische Wong Kar Wai film over onbereikbare liefdes, in dit geval tussen twee vertegenwoordigers van elkaar rivaliserende scholen, die elkaar de rest van hun leven op kruispunten in de tijd en geschiedenis kortstondig ontmoeten. De wereldgeschiedenis als metafoor voor een fatale aantrekkingskracht. Een film waarin gezocht wordt naar kung fu als pure vorm, niet als spektakelvariant.

 

Uiteindelijk is het Wong Kar Wai maar deels gelukt. Het verhaal kent veel zijstapjes en komt hier en daar onevenwichtig en verwarrend over, maar de gracieus gechoreografeerde kungfu-balletten zijn van zo’n grootse schoonheid dat het er nauwelijks toe doet. Regendruppels die van een hoed spatten, vertraagde scenes in de sneeuw waarin de seconden als sneeuwkristallen bevriezen, close-ups van schuivende voeten. Het is een magische wereld die er uitziet als een foto-album waar elk plaatje het vorige in schoonheid overtreft.

Tony Leung, Zhang Ziyi en Chang Chen

Kantonees gesproken, Nederlands ondertiteld