Tentoonstelling “Waterfotografie aan de Zaan”

Datum/Tijd
di 14-12-2021 - vr 11-02-2022
08:30 - 17:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


De tentoonstelling ‘Waterfotografie aan de Zaan’, samengesteld door kunstfotografe Daniëlle van der Erve en archiefmedewerker Aimée Klerk, is nog 1 maand te zien in de publiekshal van het stadhuis tot en met vrijdag 11 februari. Voor de tentoonstelling is een afspraak bij het stadhuis niet nodig. Er is meestal voldoende ruimte om de foto’s te bekijken. Als het druk is, kunt u het beste op een rustig moment terugkomen. Rustige momenten zijn: maandag tot en met donderdag na 16.00 uur, vrijdag na 12.00 uur.

Daniëlle van der Erve en Aimée Klerk bij de vitrine in het stadhuis.

Artistiek en historisch perspectief op water vullen elkaar aan in deze expositie, ingericht door Daniëlle van der Erve (kunstfotografe d-water) en Aimée Klerk (Gemeentearchief Zaanstad).
Alle foto’s die Daniëlle van der Erve in het stadhuis exposeert heeft zij gemaakt in de waterrijke Zaanstreek. De foto’s zijn onbewerkt en afgedrukt op glas en aluminium. Glas geeft in relatie tot de omgeving net als water bijzondere effecten.
In dit filmpje licht Daniëlle zelf toe hoe zij bij het fotograferen te werk gaat en hoe zij de tentoonstelling heeft voorbereid. In dit filmpje vertelt Daniëlle meer over haar foto van houtzaagmolen Het Jonge Schaap.
Water is altijd anders omdat het voortdurend in beweging is – en toch is het water dat wij zien hetzelfde als het water dat onze grootouders en betovergrootouders zagen.
Aimée Klerk heeft historische foto’s uit de Beeldbank toegevoegd aan de selectie van Daniëlle. Alle foto’s zijn losjes gebaseerd op vier thema’s met een Zaans tintje: houthandel, industrie, Hembrugterrein en brug & sluis.
In dit filmpje vertelt Aimée over de betekenis van water op archieffoto’s en de selectie voor deze tentoonstelling.