Tentoonstelling: ‘Verdwenen Zaanstreek. De erfenis van Jan Kruijver’ tot 12 augustus

Datum/Tijd
za 19-05-2018 - zo 12-08-2018
11:00 - 17:00 uur

Locatie
Molenmuseum
Museumlaan 18
1541 LP Koog aan de Zaan

Categorieën


Tekening Sluispad 38, uit 1932

Tentoonstelling: ‘Verdwenen Zaanstreek. De erfenis van Jan Kruijver’

Te zien t/m 12 augustus 2018 |  Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur

Als Frans Mars en Pieter Boorsma de vaders zijn van De Zaansche Molen, dan is de molenmakerszoon Jan Kruijver (1869 – 1950) de grootvader. Onvermoeibaar legde deze huisschilder talloze panden en molens vast vóórdat deze door de slopershamer werden geveld. En dat slopen nam epidemische vormen aan gedurende het lange leven van Kruijver. De huisschilder Kruijver was in zijn hart vooral kunstschilder, aquarellist, tekenaar en historicus. Voor zijn tekeningen en schilderijen bestond van oudsher veel belangstelling, en de maker gaf ze graag weg. Zijn vriend Frans Mars noemde ze ‘Kruijvertjes’, vanwege de herkenbaarheid en de topografische nauwkeurigheid.

In de overzichtstentoonstelling in het Molenmuseum zijn voor het eerst sinds 70 jaar werken van Kruijver bijeengebracht. De enthousiaste medewerking van molenkenner Ron Couwenhoven was cruciaal bij de totstandkoming van de expositie. Tijdens diens onderzoek doken er maar liefst 150 onbekende werken van Kruijver op. Een aantal ervan is te zien tijdens de tentoonstelling en worden dus voor de eerste keer aan het publiek getoond. Het oeuvre van Kruijver is zo omvangrijk dat Couwenhoven vermoedt dat er nog veel meer werken van hem zullen opduiken.

Eén van de werken dat te zien is een schilderij van pelmolen De Houtsnip. Bijzonder is dat deze molen geschilderd is met vooraanzicht. Op fotomateriaal is alleen de achterzijde in zwart-wit te zien.

Het schilderij gemaakt in opdracht van Fa Exalto, had papieren wieken die via een luchtkanaal in beweging konden worden gebracht, afgedekt met een glasplaat. Jaren later heeft Frans Mars het schilderij gerestaureerd en de inmiddels verdwenen wieken vervangen door er zonnige zomerzeilen op te schilderen. Daardoor kwam ruim 20 jaar na het overlijden van Kruijver toch nog een coproductie van de 2 kunstenaars, die elkaar zo goed hadden gekend, tot stand!

 

Te koop: Diverse werken Jan Kruijver aangeleverd door Kunstgalerie Staphorsius. Bij de tentoonstelling is een prachtig boek verschenen over het leven en werk van Jan Kruijver; Verdwenen Zaanstreek, De erfenis van Jan Kruijver (€ 24,95)