Tentoonstelling “Made in Dolland”

Datum/Tijd
ma 01-08-2022 - zo 21-08-2022
10:00 - 17:00 uur

Locatie
Artzaanstad Kunstcentrum Zaanstad
Grote Hulzen 11
1505 RH Zaandam

Categorieën


WEGENS SUCCES VERLENGD T/M 21 AUGUSTUS 2022

Kunstuitleen/ galerie Artzaanstad en Dolly Bellefleur slaan de handen ineen voor een spraakmakende expositie over kunst, diversiteit en inclusiviteit bij Artzaanstad op het Hembrugterrein in Zaanstad, van vrijdag 4 juni tot en met zondag 7 augustus 2022.

Artzaanstad nodigt je van harte uit voor de feestelijke opening van de expositie ‘MADE IN DOLLAND, de beeldtaal van Dolly Bellefleur’ op zaterdag 4 juni. Vanaf 14.00 uur is Dolly Bellefleur aanwezig om je persoonlijk rond te leiden.

– De openingsweek valt samen met Zaanpride. De slotweek is tijdens Pride Amsterdam. –  

Dolly Bellefleur (alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma) staat vanaf 1989 op de planken maar ook op de barricades. Zowel in taal, in (lied)teksten, columns en gedichten maar ook in beeld, in bijvoorbeeld cartoons, foto’s, muziekclips en kostuums, toont Dolly zich een ware activist. In Made in Dolland ligt de nadruk op Dolly’s eigenzinnige beeldtaal. Beeldmateriaal dat als doel heeft om Dolly’s boodschap ‘Laat liefde regeren’ te verbeelden, uit te dragen, te versterken en te onderstrepen.

Zoals Dolly altijd zegt:

‘Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family. Let’s celebrate diversity!’

Dolly Bellefleur is niet alleen in Amsterdam maar in heel Nederland een boegbeeld voor de LHBT+ gemeenschap. Voor haar belangrijke werk werd ze o.a. door COC Nederland onderscheiden met de Bob Angelo Penning. Naast de strijd voor acceptatie van LHBT+ rechten zet activist en artiest Bellefleur zich onvermoeibaar in voor culturele diversiteit en minderheden. De expositie vormt de basis van een negen weken durend feest van diversiteit, tolerantie en kansengelijkheid. Naast de expositie bij Artzaanstad is er o.a. een fantastisch optreden van Dolly in de Bullekerk op 6 juni.

In de kleurrijke tentoonstelling ‘Made in Dolland’ gaat het om de beeldtaal die Dolly Bellefleur al meer dan drie decennia gebruikt om belangrijke thema’s als emancipatie, (on)gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit, mannelijkheid en vrouwelijkheid, protest en activisme onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Op de tentoonstelling ‘Made in Dolland’ zal werk te zien zijn dat Dolly Bellefleur sinds 1989 heeft gemaakt in samenwerking met gerenommeerde fotografen, grafisch vormgevers, ontwerpers, beeldend kunstenaars en (strip)tekenaars waaronder internationaal bekende kunstenaars als Erwin Olaf en Joost Swarte. Diverse kunstenaars maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk en lieten zich inspireren door hierboven genoemde thema’s. Stralend middelpunt van de tentoonstelling zijn de flamboyante creaties die zijn ontworpen door haar vaste couturier Tycho Boeker.

Tenslotte ging Dolly Bellefleur in de enorme collectie van Artzaanstad op zoek naar werken die aansluiten bij haar eigen beeldtaal en selecteerde daaruit werk van onder andere Hans Withoos, Stefan Gross, Aischa Zeijpveld en Peter Keizer.

Naast de tentoonstelling binnen bij Artzaanstad is er op het terrein voor de entree op het hembrugterrein, de indrukwekkende tentoonstelling ‘LEGALE LIEFDE’. Deze expositie bestaat uit 20 billboards met foto’s gemaakt door Ernst Coppejans. Met de expositie LEGALE LIEFDE blikken we terug op 20 jaar huwelijk voor iedereen en kijken we wat er we nog moeten doen om gelijkheid voor LHBT+ personen te realiseren. Legale Liefde is van 3 juni tot 28 juni dag en nacht gratis te zien.

Made in Dolland de beeldtaal van Dolly Bellefleur’  04 juni – 07 augustus 2022 Artzaanstad – Grote Hulzen 11 – Hembrugterrein – 1505 RH Zaanstad – tel.075-6141210 toegang is gratis; openingstijden dinsdag – zaterdag van 10.00-1700; elke eerste zondag van de maand van 12.00-17.30.