Tentoonstelling ‘100 jaar Het huisje aan de sloot’

Datum/Tijd
ma 21-06-2021 - vr 27-08-2021
08:30 - 17:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


huisjesloot

Vanaf 17 juni 2021 Locatie: Publiekshal in het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam
In het voorjaar van 1921 verscheen de allereerste editie van Het huisje aan de sloot van Carry van Bruggen. Dat is honderd jaar later een viering waard, want nooit eerder – of later – werd de Zaanstreek zo prominent geportretteerd in de Nederlandse literatuur.
Carry van Bruggen kwam in 1885 op vierjarige leeftijd in de Zaanstreek wonen als Carolina Lea de Haan. Haar vader Izak de Haan kreeg werk als voorzanger en godsdienstonderwijzer in de kleine, Joodse gemeenschap van Zaandam. De indrukken die ze hier als jong meisje opdeed, waren een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar schrijverschap. Ook haar broertje, Jacob Israël de Haan, werd een bekend schrijver.
Het huisje aan de sloot bestaat uit impressionistische schetsen, geschreven vanuit het perspectief van een leergierig, gevoelig meisje van ongeveer 9 jaar. Carry van Bruggen verplaatste zich terug naar het kind dat ze was. Daarbij ging het haar niet om feitelijke waarheid, maar om waarachtigheid, zoals ze het zelf uitdrukte. Door de jaren heen is het één van haar meest gelezen werken gebleven, met maar liefst 27 drukken.
Literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw (Over Literatuur) doet samen met het Gemeentearchief deze tijd herleven voor het publiek. We nemen je mee door Carry van Bruggens Zaanstreek in woord en beeld, in de jaren negentig van de 19e eeuw.
Op de website van het Gemeentearchief worden filmpjes geplaatst met korte toelichting van Renate Sun-Louw bij de vitrines.
De tentoonstelling is te zien in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam tot en met vrijdag 27 augustus 2021. Voor de tentoonstelling is een afspraak niet nodig. Als het druk is, kunt u het beste op een rustig moment terugkomen. Rustige momenten zijn: maandag tot en met donderdag na 16.00 uur, vrijdag na 12.00 uur.