Studiemiddag ‘Zaanse papiergeschiedenis’

Datum/Tijd
vr 24-06-2022
13:00 - 17:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Op vrijdag 24 juni 2022 organiseert de Stichting Zaanse papiergeschiedenis “De Hollander” in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad een studiemiddag over de Zaanse papiergeschiedenis.

We nodigen alle liefhebbers van papier en Zaanse geschiedenis uit om deze studiemiddag bij te wonen met als doel  organisaties en personen bij elkaar te brengen en om de Zaanse papiergeschiedenis een nieuwe impuls te geven en deze ook bij een breder publiek bekend te maken.

Hieronder alvast het voorlopige programma.

Opening van de tentoonstelling bij het boek ‘De Grafische Verleiders van Wormerveer – Meijer boekhandel’ van Jur en Vibeke Kingma, 2021
In 1890 begon Gerrit Meijer in Wormerveer een boekwinkeltje, dat zou uitgroeien tot een geavanceerd grafisch bedrijf met 180 werknemers en een van de grootste werkgevers in Wormerveer. Maar vooral werd Drukkerij Meijer bekend als een kwaliteitsdrukkerij die na de tweede Wereldoorlog nauw ging samenwerken met Grafisch ontwerpers, typografen, schrijvers en fotografen in Nederland. In de jaren 60 en 70 gaf het bedrijf alle ruimte aan mensen zoals Dick Elfers en Jurriaan Schrofer om met grafische technieken te experimenteren. Er heerste een cultuur van creativiteit en innovatie waardoor er prachtige boeken verschenen, die toonaangevend waren in de tijd. En nog steeds worden die producties als uniek ervaren, waarvan Vuur aan Zee een van de bekendste is.

Ook was er een bijzondere samenwerking met het bedrijfsleven. Zo ontstond op initiatief van Meijer Pers onder andere de reeks Volkomen Kookboeken van Albert Heijn, een van de eersten in zijn soort. Deze bedrijfsvoering met de toenmalige eigenaar Dirk Meijer leidde er toe dat het bedrijf een voortrekkersrol vervulde in het ontwikkelen van nieuwe grafische producten en verwierf bekendheid tot ver buiten de Zaanstreek. Helaas moest door de economische crisis die in de tweede helft van de jaren zeventig begon, in 1983 Drukkerij Meijer de deuren sluiten.

U kunt zich hier aanmelden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Geke van de Kamp 06-58002121 of mailen naar
evenementen-gemeentearchief@zaanstad.nl

Datum:            vrijdag 24 juni 2022

Tijd:                 13.00-17.00 uur

Locatie:           Stadhuis van gemeente Zaanstad
                         Stadhuisplein 100 , 1506 MZ Zaandam

Frans Hoving Opening door dagvoorzitter door gemeentearchivaris
Joost Elffers videopresentatie over zijn vader Dick Elffers. Het boek de Grafische Verleiders van Wormerveer toonde welke belangrijke rol drukkerij Meijer speelde bij de grafische vernieuwing na de tweede wereldoorlog. Dick Elffers vervulde een sleutelrol in deze innovatie.
Jan Krijt presentatie over dagboek van papiermaker Cornelis Honig Jansz uit de periode 1855 tot 1895
Ad Sies bedrijfspresentatie Crown Van Gelder over het  125 jarige bestaan en de huidige innovatie van grondstoffen (zoals vezels van suikerbieten) en toepassingen voor eindgebruikers
   Pauze
Henk Heijnen documentaire De Schoolmeester
Floor Meijboom presentatie over restauratie van maquette De Eendracht van het museum Wereld van Windmolens
Esther Scheide presentatie ‘Illustreren met papier’
Wim Hilarius ‘Van oud papier en karton naar bekroonde relatiegeschenken’
Jur Kingma Opening tentoonstelling ‘De Grafische Verleiders van Wormerveer – Meijer boekhandel’ met boeken en mensen van Meijer (tot en met vrijdag 2 september te zien in publiekshal stadhuis)
   Borrel