Shanghai Triad

Datum/Tijd
do 18-08-2022
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


Shanghai Triad

  • Film

donderdag, aug 18, 2022Open: 20:00Aanvang: 20:30Prijs: €3,-


Shanghai, jaren dertig van de twintigste eeuw. Een 14-jarige boerenzoon komt aan in de stad. Hij heet Shuisheng (Wang Xiaoxiao) en zal onder de hoede van zijn oom worden opgeleid tot de persoonlijke bediende van de glamoureuze nachtclubzangeres Xiao Jinboa (Gong Li). Zij is het koele liefje van de oom’s baas; de gangster Tang (Li Boatain). Tang is één van de machtigste heersers in de onderwereld van de oosterse metropool, rijk geworden door opiumhandel en de prostitutie. Zijn positie is schijnbaar onaantastbaar. Maar schijn bedriegt, want zijn rechterhand (genaamd Song) belazert hem niet alleen met zijn maîtresse, maar ook met de leider van een rivaliserende maffiabende. Een bloedige machtstrijd is het gevolg.
Deze gangsterfilm is vrij van expliciet geweld. Dat komt omdat we het verhaal voornamelijk te zien krijgen vanuit het perspectief van de jongen, die aan de zijlijn staat. Gemoord wordt er wel, maar het gebeurd op de achtergrond, net buiten beeld, of maar half zichtbaar. De film toont meer het vernietigende effect van corruptie op gewone mensen, die door de valse hoop op rijkdom in een wereld zijn beland waar bedrog een dodelijk spel is en alleen de meest meedogenloze zal overleven.
Shanghai Triad bruist en is een lust voor het oog, stilistisch prachtig. Alhoewel deze film zeker niet als één van de allerbeste van Zhang Yimou kan worden beschouwd (want daarvoor heeft het simpelweg te weinig diepgang), is het wel degelijk één van zijn meest kleurrijke.