Roots aan de Zaan | MOTYK speelt Flairck

Datum/Tijd
za 25-03-2023
20:00 uur

Locatie
FluXus Muziekschool Pasveerzaal
Westzijde 148
1506 EK Zaandam

Categorieën


Op zaterdag 25 maart wordt het materiaal van de legendarische Flairck nog een laatste maal ten gehore gebracht, bij Roots aan de Zaan in de Pasveerzaal van muziekschool FluXus te Zaandam.

Eind jaren zeventig waren ze in Nederland een sensatie, met hun virtuoze en combinatie van folk, klassiek, world, jazz en theater. Later volgde wereldwijde faam, of in elk geval in o.a. Japan en Zuid- en Midden-Amerika.

De line-up fluctueerde door de jaren heen flink, en de laatste jaren was er een bijna niet-meer Nederlandse Flairck, heropgebouwd rond het van oorsprong Mexicaanse snarenwonder Pablo Ortiz, die sinds 2007 een vaste waarde is in de band. Zij traden destijds op met de volledige zegen van oprichters Erik Visser en Peter Weekers, die beiden wegens praktische gezondheidsredenen helaas niet meer op dit niveau kunnen musiceren.

Daarmee werd de lat wel hoog gelegd, maar de nieuwe Flairck maakte dit waar met o.a. het laatste album onder deze bandnaam, Back Alive (2020). 

Echter, er is in post-corona toch een verandering van naam gekomen met een vizier op de toekomst: Flairck werd Motyk. En als Motyk spelen nog een allerlaatste maal Flairck-materiaal.

Met recht is dit dus een afscheidsconcert. Afscheid in kwadraat zelfs: naast Pablo Ortiz maakte fluitist Jeroen Goossens – de enige Nederlander in het gezelschap – eveneens eerder deel uit van een oudere versie van Flairck, maar het optreden bij Roots aan de Zaan is zijn laatste concert met Motyk, dat hierna dus als kwartet verder gaat.

Op bas vinden we verder de Vlaming Joris Vanvinckenroye, en eveneens uit België komt violiste Anouk Sanczuk. Ook op viool: Zhazira Ukeyeva uit Kazakhstan.

Dit betreft een steeds maar weer verzet concert dat eerder plaats zou hebben gevonden gedurende diverse stadia van de corona-periode in 2020 en 2021. Viermaal plus een naamsverandering – is scheepsrecht. 

Kaartjes voor dit afscheid aan Flairck kosten 22 Euro, leden betalen 15 Euro, te reserveren via rootsaandezaan@gmail.com. Aanvang die 25e maart is om 20:00; de deur gaat een half uur eerder open aan de Westzijde 148 te Zaandam.