Romantici & andere idioten

Datum/Tijd
vr 17-03-2023
20:15 uur

Locatie
De 2e Verdieping - Magazijn14 (unit 2.01)
Affuitenhal 1
1505 RE Zaandam

Categorieën


Calmer Roos.png
 

Romantici & andere idioten is een voorstelling over de eerste romantische opera Der Freischütz van Carl Maria Von Weber Wie denkt dat romantiek alleen iets knus met kaarsjes is, heeft het mis. De Romantiek is ook het verstand loslaten, grote mensen de kamer uit en leve het kinderlijke IK. Dat loopt misschien zelden goed af, maar het begint wel mooi, met de eerste romantische, eerste Duitse opera, Der Freischütz. Geniaal, maar ook het startschot van nationalisme, vreemdelingenvrees en identiteitspolitiek in Duitsland. Aan de hand van deze romance te midden van boze boeren in 1648 raakt Calmer weer eens ouderwets in de knoop: is de romantiek ooit voorbijgegaan? Leven we niet opnieuw in duistere en leeghoofdige tijden? Wat is het verband tussen muziek en identiteit? Met welk lichaamsdeel moet je denken? Mag je een fietser aanrijden als je bijna achter het geheim van het Universum bent en niet gestoord kunt worden door verkeer? Vragen, vragen en nog eens vragen, die zoals steeds over onszelf gaan. Maar ook beeldschone muziek en grappige verhalen – kom mee en help zoeken naar het antwoord.

Calmer Roos
Dat Musicus/fysicus Calmer Roos is een performer met een multidisciplinaire achtergrond. Hij gebruikt kunst, literatuur en wetenschap, niet om het publiek stil te krijgen, maar om luchtig hilarische verbanden te leggen dan wel diep-emotionele verhalen te vertellen. Hij maakte de afgelopen seizoenen voorstellingen die het beste als stand-up culture zijn samen te vatten.

Voor De Nationale Opera maakte hij avonden die draaiden om individuele opera’s. In theaters zijn de onderwerpen breder, en duikt Calmer vaker in de persoonlijke strijd om het bestaan in het hier en nu. Onderwerpen die de afgelopen zes jaar de revue passeerden, waren onder andere: winnaars en verliezers (van Mozarts Nozze di Figaro tot nu), de aantrekking van Het Vreemde (Pelleas en Melisande, Debussy), de macht van de uiterlijke schoonheid (Rosenkavalier, Strauss).