Organisatie Oude Muziek | David Bergmüller komt met Frans luitrepertoire naar Westzaan

Datum/Tijd
do 04-04-2019
20:15 uur

Locatie
Zuidervermaning Westzaan
Zuideinde 233
1551 EG Westzaan

Categorieën


David Bergmüller komt met Frans luitrepertoire naar Westzaan

Oostenrijkse luitist speelt muziek uit unieke verzameling

De jonge luitist David Bergmüller geeft in april een reeks concerten met muziek uit de unieke verzameling van Jean Etienne Vaudry, heer van Saizenay en Poupet. Deze achttiende-eeuwse edelman was een groot luitliefhebber en zijn collectie bevat een grote hoeveelheid intieme maar ook zeer virtuoze stukken. Bergmüller is op donderdag 4 april te horen in de Zuidervermaning in Westzaan.

Het Franse kamermuziekrepertoire van de zeventiende en vroege achttiende eeuw bevat een indrukwekkende hoeveelheid composities voor luit en theorbe, van componisten als Mouton en De Visée. Een van de rijkste verzamelingen werd aangelegd door Vaudry, die naast edelman ook parlementariër én amateurmusicus was. ‘Vaudry had kennelijk een zeer brede smaak en zijn verzameling van muziek voor de Franse luit en de theorbe is de grootste die we kennen,’ vertelt Bergmüller. ‘Het is zeer idiomatische muziek: deze stijl en dit type muziek past gewoon heel goed op het instrument.’

Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.