Opening tentoonstelling Rein Stuurman – Vogels in het archief

Datum/Tijd
wo 27-02-2019
16:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Locatie: Publiekshal in het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam

Rein Stuurman (1900 – 1984), geboren in Zaandam, was illustrator en gold lange tijd als de beste tekenaar en schilder van vogels in Nederland.

In december 2017 heeft Martien Roos, die Rein nog goed gekend heeft, een deel van de collectie van Rein Stuurman aan het Gemeentearchief geschonken. In de tentoonstelling ziet u een selectie van de werken uit deze schenking: nauwkeurige, vrolijke, toegankelijke werken met een vleugje nostalgie.

Samen met de Zaankanters Nol Binsbergen en Dirk Mooij maakte hij ‘Zien is kennen!’, de eerste echte Nederlandse vogelgids. Rein Stuurman maakte de aquarellen. Voor hem betekende het boek een doorbraak. Met zijn talent heeft hij nog vele boeken, kalenders en verzamelalbums geïllustreerd.

Daarnaast illustreerde hij kinderboeken en kleurboeken, soms leerzaam maar vaak juist speels, met kabouters en dieren die een menselijke rol spelen.

U bent op woensdag 27 februari van harte welkom bij de officiële opening met een introductie door Martien Roos. Na het bekijken van de vitrine is er tijd om na te praten, inclusief borrel.

Programma 27 februari

16.00 uur
•    Inloop met koffie / thee

16.15 uur
•    Welkom door gemeentearchivaris Frans Hoving
•    Dankwoord Martien Roos en introductie
•    Onthulling tentoonstelling in de publiekshal door wethouder Rita Noordzij en Henk Heijnen
•    Bekijken tentoonstelling en afsluitende borrel  

Wilt u de tentoonstelling op een ander moment bekijken? Dit is mogelijk tijdens de openingstijden van het Stadhuis tot en met vrijdag 3 mei.