Expositie ‘Zomerhuisjes in Egmond’ in het stadhuis

Datum/Tijd
do 29-06-2023 - do 31-08-2023
09:00 - 17:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Van deze expositie krijgt u direct zin om op vakantie te gaan – bij voorkeur naar de duinen en liefst nog naar Egmond. Heel veel Zaankanters hebben goede herinneringen aan de zomerhuisjes in de Wimmenummerduinen.

Rob van der Meulen zocht voor het boek “Naar het huisje in de duinen” van Kees Hoope de ontstaansgeschiedenis van de huisjes uit. Een deel van die geschiedenis toont hij samen met het Gemeentearchief Zaanstad in deze expositie.

Toen na de bevrijding de duinen vrijgegeven werden, bouwden particulieren en bedrijven daar zomerhuisjes. Zaanse bedrijven zoals Bruynzeel, Wessanen, Verkade, Cacao de Zaan, Hille, Lassie, ZBB de Bijenkorf, Duyvis en Albert Heijn bouwden meer dan 50 zomerhuisjes om hun medewerkers een familievakantie te bieden. Gezinnen van wel 10 personen brachten de vakantie door in een huisje met 2 slaapkamers.

De bagage werd meestal met een vrachtauto thuis opgehaald en naar het huisje gebracht. De vakantiegangers gingen op de fiets van de Zaanstreek naar Egmond. Tot slot het gezeul door het zand naar het huisje. Maar als alles uitgepakt was en je zat, overviel je de rust van de duinen en kon de welverdiende vakantieweek beginnen.

De expositie is gratis toegankelijk in de publiekshal en te bezichtigen tijdens de openingstijden van het stadhuis tot en met 1 september 2023.