Open Monumentendag | Oude trouwtijden herleven in Raadhuis Wormer

Datum/Tijd
za 14-09-2019
11:00 - 17:00 uur

Locatie
Raadhuis Wormer
Dorpsstraat 350
1531 HX Wormer

Categorie├źn


Aan de diverse oproepen eerder dit jaar om een trouwfoto op te sturen die gemaakt is na de huwelijksvoltrekking in het oude raadhuis van Wormer is veelvuldig gehoor gegeven. Maar liefst 160 trouwfoto’s ontving de projectgroep die Dick en Mieke Zwart, de huidige bewoners van het oude raadhuis, helpen bij het tot stand komen van de expositie die te zien is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september.

,,Het idee ontstond tijdens een voorbereidingsvergadering,” vertelt Dick bevlogen. ,,Ik wist niet meteen wat ik kon doen met het onderwerp van dit jaar ‘Plekken van Plezier’. Al snel was duidelijk dat we iets met ‘trouwen’ wilden organiseren en zo is gaandeweg de vergadering het idee ontstaan om een expositie te maken van oude trouwfoto’s.” Inmiddels zijn de tableaus met 160 trouwfoto’s gereed. In chronologische volgorde kunnen de bezoekers de veelal zwart/wit foto’s zaterdag komen bewonderen. ,,Ik verwacht dat veel mensen elkaar herkennen, en vele herinneringen worden opgehaald” voorspelt Mieke.

TROUWFOTO OPNIEUW MAKEN

Het echtpaar Zwart heeft voor de gelegenheid een fotograaf bereid gevonden om de trouwfoto opnieuw te maken op dezelfde plek als de ingezonden foto. De foto wordt vervolgens naar het ‘trouwkoppel’ gemaild.

TOT 1997 ECHTPAREN IN HUWELIJK

Het oude raadhuis van Wormer heeft 180 jaar de functie van gemeentehuis gehad. De laatste tien jaar werd het voornamelijk gebruikt voor commissievergaderingen en huwelijksvoltrekkingen. Tot 1997 konden echtparen in het huwelijk treden in het gemeentehuis van Wormer. Daarna verkocht de gemeente het monumentale, voormalige koopmanswoning, aan de familie Zwart.

Na een grondige restauratie zijn Dick en Mieke er in 1998 komen wonen. Zelf zijn ze op 20 maart 1965 ook in het raadhuis getrouwd.