Open Monumentendag Fietstocht

Datum/Tijd
za 10-09-2022
12:00 uur

Locatie
Café Groos
Dorpsstraat 206
1531 HS Wormer

Categorieën


Monumentendag Fietstocht door de Zaanstreek. Op deze dag fietsen we langs een viertal van onze mooie en vooral monumentale locaties in de Zaanstreek. Hierbij hebben wij niemand minder dan Zaankanter, historicus en rasverteller Hans Luiten gevraagd om op iedere locatie een afzonderlijk verhaal te vertellen over de rijke geschiedenis van die plek, dat pand en een specifieke periode uit de rijke Zaanse geschiedenis waaraan pand en locatie zijn verbonden.
We starten de fietstocht*) op zaterdag 10 september 2022 om 12:00 uur in Wormer, bij Café Groos (Dorpsstraat 206). Vervolgens zetten we koers naar Zaandam, waar het om 13.00 uur de beurt is aan De Bullekerk (Westzijde 75) en om 14:00 aan Café De Fabriek (Jan Sijbrandsteeg 12). We sluiten de tour om 15:00 af op het monumentale Hembrugterrein, bij Lab-44 (Middenweg 44), het voormalige laboratorium uit 1918 van de wapen-, en munitiefabriek.
Vanuit de vier panden zal Hans Luiten ons meenemen van het ontstaan en de groei van de Zaanstreek (Wist u dat Westzaan oorspronkelijk het belangrijkste centrum van de streek was?) langs de Walvisvaart naar de Spaanse overheersing en weer terug langs de Tweede Wereldoorlog en de rol van het Socialisme en Religie van de 19e en 20e eeuw in de Zaanstreek. Bij Hans wordt het nooit saai! Fiets, letterlijk en figuurlijk, met hem mee en grijp deze unieke kans om de Zaanstreek en haar monumenten te bewonderen als nooit te voren.
De fietstocht biedt op iedere locatie plaats aan maximaal 120 deelnemers. Daarom is het noodzakelijk om van tevoren aan te melden via zaansket@gmail.com. Deelname is gratis, consumpties langs de route zijn voor eigen rekening.