Open Monumentendag bij de Beschuitstoren

Datum/Tijd
za 10-09-2022
10:00 - 16:00 uur

Locatie
De Beschuitstoren
Dorpsstraat 125
Wormer

Categorieën


Rondom de Beschuitstoren

Historisch Genootschap Wormer

Dorpstraat 125 Wormer

 

Tijdens de  Open Monumentendag op 10 september a.s. organiseert het Historisch Genootschap Wormer voor jong en oud tal van activiteiten in en rond de Beschuitstoren.

Boekenmarkt (10.00 -16.00 uur)

De gehele dag is er een boekenmarkt met een gevarieerd aanbod van allerlei boeken over de lokale en regionale historie. Tevens natuurlijk de eigen publicaties, ditmaal voor gereduceerde prijzen.

Vertoning historisch films (10.00 – 16.00 uur)

Eveneens de gehele dag worden films vertoond. In de Torenkamer over de geschiedenis van de Beschuitstoren en in de Beschuitstoren zelf verschillende historisch films over Wormer.

Opening en presentatie van twee stijlkamers (11.00 uur)

Na een lange voorbereidingstijd heeft de Stichting Beschuitstoren twee zogenaamde stijlkamers ingericht in het gebouw bij de Beschuitstoren.

In de eerste kamer komt een diorama over de walvisvaart met bewegende beelden en in de tweede kamer staan de windmolens van het Wormer van weleer centraal.

Omdat ze een muzikale bijdrage hebben geleverd aan het diorama zal tijdens de presentatie het mannenkoor De Eendracht een optreden verzorgen.

Afronding restauratie steen Bartelsluis (11.30 uur)

Op initiatief van het Historisch Genootschap wordt momenteel een gedenksteen van de Bartelsluis uit 1734 gerestaureerd. Van de steen resteert een viertal brokstukken en een deel ontbreekt. Rond half twaalf zal Cees Woud van de gelijknamige steenhouwerij bij de Beschuitstoren de laatste hand leggen aan de restauratie.

Oud-Hollandse kinderspelen en ballonartiest (13.30 -15.00 uur)

In samenwerking met SCWO worden voor de kinderen van de basisscholen in Wormer zogenaamde oud-Hollandse kinderspelen georganiseerd op het parkje tegenover de Beschuitstoren. Tijdens de spelletjes zal Simonballon, de ballonartiest, de kinderen vermaken met allerlei figuren van ballonnen.

Optreden jeugdorkest Ratatouille (15.15 uur)

Het jeugdorkest Ratatouille, dat bij de opening van de Beschuitstoren in 2018 de Beschuitstorensuite ten gehore bracht, zal ook nu weer op het plein bij de Beschuitstoren optreden en zo zorgen voor een feestelijke afsluiting van hopelijk een zeer geslaagde Monumentendag.

Vanaf 12.00 uur is ‘Maak Met Smaak’ aanwezige met een kraam vol lekkere hapjes.