Open Dag van de Stichting Lettergieten

Datum/Tijd
za 13-05-2023
10:00 - 16:00 uur

Locatie
Museum Lettergieten
Jacobus van Waertstraat 53
1551 CJ Westzaan

Categorieën


Wat is lettergieten? Jaren vóórdat de computer onze huiskamer binnenkwam waren letters een product. Letters had je nodig om kranten, boeken en folders te drukken. De letters, loden letters, werden vakkundig bijeengeraapt door een zetter. Het gemaakte ‘zetsel’ werd bewerkt met drukinkt. Op vellen papier werden er afdrukken gemaakt. De machine waarmee dat gebeurde was een drukpers.

            Loden letters werden gegoten op een gietmachine. Voor elke letter was een mal beschikbaar, een matrijs. Die matrijs werd in een houder geplaatst, zó dat de matrijs direct boven een gietvorm kwam te staan. In de gietvorm werd lood gespoten; dat lood kreeg de vorm van een staafje. Bovenop dat staafje verscheen het beeld van de gebruikte matrijs; één letter klaar!

            Dat productieproces kun je je nauwelijks voorstellen als je grootgebracht bent met computers. Beroepen als gieter, zetter en tikker bestaan nauwelijks meer, hoewel …

er zijn ‘movements’ die van ‘drukken met loden (en houten) letters een hobby maken. Kijk daarvoor op de website van de Drukwerk in de Marge en zoek op de term letterpress. Je zult verbaasd staan over al het moois dat geproduceerd wordt.

            De productie van loden letters is nog steeds te bezichtigen bij de Stichting Lettergieten 1983. Een vijftal vrijwilligers houdt daar gietmachines en persen draaiende; industrieel erfgoed dat een bezoekje waard is. Je wordt daar bij deze voor uitgenodigd, want …

13 mei 2023 is de Lettergieterij geopend voor publiek. De Open Dag start om 10:00 en eindigt om 16:00 uur. Het adres is Jacobus van Waertstraat 53, 1551 CJ Westzaan.

Er zijn parkeerplaatsen beschikbaar; met het openbaar vervoer kies je voor bus 63 halte Kerkbuurt. Bereid uw reis voor, zouden ze bij de NS zeggen.