Online lezing Janice Deul over gevaren culturele toe-eigening

Datum/Tijd
di 22-03-2022
16:00 - 17:00 uur

Locatie
Online
www
Zaanstreek

Categorieën


Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland zet rond 21 maart samen met andere antidiscriminatiebureaus de Week tegen Racisme op touw. Dit jaar is het thema Cultuur. Opiniemaker Janice Deul houdt op 22 maart een online lezing onder de titel Mogen we dan helemaal niks meer?.

De Week tegen Racisme begint niet zomaar op 21 maart. Op deze Internationale Dag tegen Racisme wordt namelijk wereldwijd aandacht gevraagd voor het onderwerp als gevolg van het bloedbad in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op anti-apartheidsdemonstranten. Die gebeurtenissen waren voor de Verenigde Naties de aanleiding om vanaf 1966 deze dag in het teken te stellen van de strijd tegen racisme. Deelname aan alle lezingen en workshops is gratis, maar mensen moeten zich vooraf wel aanmelden. Aanmelden voor de lezing van Deul op dinsdag 22 maart tussen 16:00 en 17:00 uur kan hier.

Diversity Rules

Janice Deul is oprichter van het mediaplatform Diversity Rules en maakt zich sterk voor een inclusief mode-, media- en kunstklimaat. Dat doet ze middels lezingen, workshops, gastcolleges, opiniestukken, columns, mediaoptredens en als curator van tentoonstellingen. Zo was Voices of Fashion, een grote expositie over zwarte couture, schoonheid en stijlen in 2021 te zien in het Centraal Museum Utrecht. Als fashion-/cultuuractivist en journalist spreekt ze zich uit over tal van zaken op het gebied van uitsluiting en stereotypering.

Dit varieert van #MeToo, ‘identiteitspolitiek’ en inclusief taalgebruik tot sustainable & genderfree fashion, het non-inclusieve karakter van de culturele & literaire sector tot culturele toe-eigening. Deul schrijft hierover columns voor onder meer het Noordhollands Dagblad. Ze maakt sinds september 2021 ook deel uit van het bestuur van het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost in Amsterdam en daarnaast is ze lid van de monitorcommissie Ontwerp van de Raad voor Cultuur en de commissie die de minister van OCW adviseert over het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector.

Culturele toe-eigening

Mogen we dan helemaal niks meer? is een veelgehoorde verzuchting vandaag de dag, zeker als het gaat om culturele toe-eigening. Daarbij nemen mensen elementen, gebruiken of tradities over van een (gemarginaliseerde) cultuur die niet van hem/haar/hen is. Uiteraard ligt het niet zo zwart/wit, maar juist die nuance maakt deze materie vaak zo complex. Reden te meer om het erover te hebben. Fashion & cultuuractivist Janice Deul bespreekt tijdens haar lezing het verschil tussen toe-eigening en inspiratie, waarom het eerste immoreel en schadelijk is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit fenomeen wordt uitgebannen.