Ommetje door historisch Zaandijk

Datum/Tijd
zo 24-04-2022
13:30 uur

Locatie
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk

Categorieën


Glazenjachtje

Op zondagmiddag 24 april 2022 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids wandelen langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en start om 13.30 uur op Lagedijk 80 in Zaandijk.

In de Zaankamer van het museum staat een model van een glazenjachtje, ook wel tentjachtje genoemd. Hierin lieten welgestelde Zaankanters zich eind achttiende, begin negentiende eeuw vervoeren om naar de kerk, op bezoek of naar de kermis te gaan. De jachtjes dankten hun naam aan de opbouw met grote etalageachtige ramen. Het was namelijk niet alleen de bedoeling dat de opvarenden de omgeving goed konden bekijken, ook het volk op de wal moest kunnen zien wie er voorbij kwamen varen. Ook de familie Breet, die vroeger in het Honig Breethuis woonde, bezat een glazenjachtje.

In 1804 ontvingen de gebroeders Breet hoog bezoek uit Frankrijk. Generaal de Marmont, tevens oprichter van de Pyramide van Austerlitz als eerbetoon aan Napoleon, bezocht met een gevolg van zestig personen de papierfabrikeurs Cornelis en Arend Breet, woonachtig Lagedijk 80 en 46. Vanaf hun erven werden de hoogwaardigheidsbekleders in maar liefst tien tentjachtjes naar hun papiermolen De Veenboer vervoerd. Een fraai schouwspel!

Op 14 december 1940 werd de Zaanlandse Oudheidkamer geopend op Lagedijk 80, tegenwoordig het Honig Breethuis. Op de foto toont burgemeester A.H. van Gelder het model van het tentjachtje dat nog steeds in de Zaankamer is te bewonderen.

Deelname aan de wandeling inclusief entree museum, een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m 12 jaar gratis. Reserveren op honigbreethuis.nl.