Nieuwe expositie in het Theehuis Zaandijk

Datum/Tijd
za 12-01-2019
11:00 - 17:00 uur

Locatie
Theehuis Beeldentuin Zaandijk
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


Vanaf 14 december wordt in het Theehuis Zaandijk een maand lang het werk van vier nieuwe kunstenaressen getoond: Stella Burggraaf, Lia van Ham, Els Bottema en Eva van Kempen.

Schilderijen

Stella Burggraaf schildert impressies van het Noord-Hollandse strand en polderlandschap. Het uitgangspunt daarbij is de horizon waaromheen zij haar eigen beeld creëert: ruimtelijk en simpel. In olieverf zoekt ze naar de sfeer van drassige landjes, spiegelend water en Hollandse luchten.  

Glaswerk en keramiek

Lia van Ham is van huis uit schilder maar heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in grafiek, keramiek en glas. Vrijwel uniek is haar combinatie van zeefdruk op keramiek. Ondanks haar veelzijdigheid en verschillende technieken zie je in het eindresultaat dat het een werk van Lia is. Niet de techniek bepaalt de vorm van het kunstwerk maar Lia. Haar werken worden getoond in binnen- en buitenland.

Keramiek

De keramiste Els Bottema heeft zich vooral gespecialiseerd in zogenaamde primitieve stookmethodes zoals raku, kuilvuur en saggar firing. Al haar werk is handgevormd. Uit haar werk blijkt duidelijk haar voorkeur voor natuur en architectuur als inspiratiebronnen. De kracht en veerkracht van de natuur maken iedere keer weer diepe indruk. Wat sterk lijkt blijkt kwetsbaar en wat kwetsbaar lijkt blijkt sterk. Deze paradox komt perfect tot uiting in het werk van Els, net zo als in de gezamenlijke kunstwerken van Els en de viltkunstenares Mirjam Verbeek. 

Sieraden

Eva van Kempen is een edelsmid-sieraadontwerper. Zij werkt met de materialen die haar bewegen. Diverse collecties heeft ze gemaakt waarbij zij rood-, geel- en witgoud combineert met parels, diamanten en handgeslepen edelstenen. Ook werkt zij met verlaten, medische materialen die zij in ere wil herstellen en laat in haar werk de waarde en schoonheid ervan zien. Haar solotentoonstelling LifeLines (2015) kreeg internationale belangstelling. Het deel van de museale solotentoonstelling Ready-To-Bear (2017) is opgenomen in de vaste collectie van Museum de Fundatie en nog steeds te bezichtigen in Kasteel het Nijenhuis te Wijhe/Heino.