Nationale Molendagen

Datum/Tijd
za 11-05-2019 - zo 12-05-2019
00:00 uur

Locatie
Zaanse Schans
Kalverringdijk / Schansend
1509 AW Zaandam

Categorieën


Nieuwe fietsroute opent Molendagen 2019

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019 zijn honderden wind- en watermolens geopend voor het publiek. Op Nationale Molendag draaien en malen meer dan 900 molens, verspreid over heel Nederland. En natuurlijk ook in de Zaanstreek. De meeste molens zijn gratis te bezoeken. Als u eens een molen wilt bezoeken en een molenaar ontmoeten, dan is Nationale Molendag een prima gelegenheid.

Leuk dagje uit met kinderen

Veel molenaars organiseren extra activiteiten op en rond de molen:

pannenkoeken bakken met molenmeel
fietstochten
molenmarkten
exposities
rondleidingen
activiteiten voor kinderen.

Nationale Molendag is een leuk dagje uit voor kinderen. Van heel dichtbij kunnen zij zien hoe een molen werkt. Bij een korenmolen ziet u hoe het graan tussen de molenstenen wordt gemalen. Bij een poldermolen hoe met het scheprad of de vijzel het water omhoog gemalen of gepompt wordt. Kortom, een prachtig dagje weg!

Bron: Zaans.nl

Biksteenmolen De Vlijt doet 11 en 12 mei mee met de nationale molendagen.

Voor beide dagen is een leuk en attractief programma samengesteld. De Biksteenmolen De Vlijt is 11 mei vanaf 11 uur geopend en gratis te bezoeken. Bezoekers worden vanaf de Dr. Keijzerstraat overgevaren naar het eiland waar de molen staat. In de molen is de geschiedenis van de biksteenmolen te zien, te horen en te beleven. Zandsteen wordt vermalen tot schuurzand. De molenaar  vertelt het verhaal van de restauratie. Door de slechte staat van onderhoud en een flinke storm is de molen ernstig in verval gekomen. Maar het herstel is ingezet en er wordt gestaag gewerkt om de  molen weer in oude glorie te brengen.
De Koeman Express vaart vanaf 12.00 uur vanaf De Vlijt naar de Twiskemolen en weer terug. Molenaar Marcel Koop vertelt daar over de functie van de molen, maar ook over het herstel na de stormschade van oktober 2016 en het mooie vak van molenmaker. Kosten voor een retourtje: € 2,50 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen. Kinderen krijgen bij beide molens een kleine attentie