Museum Zaanse Tijd presenteert: Zaandag

Datum/Tijd
di 13-06-2023
13:00 - 17:00 uur

Locatie
Museum Zaanse Tijd
Kalverrijkdijk 3
1509 BT Zaandam

Categorieën


Op dinsdag 13 juni opent Museum Zaanse Tijd haar deuren voor alle Zaankanters: op vertoon van je door de gemeente Zaanstad uitgegeven paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij de kassa kun je het museum gratis bezoeken.

In Museum Zaanse Tijd vind je de grootste collectie in Nederland gebouwde mechanische klokken uit vijf eeuwen: chique zakhorloges, voorname staande klokken, torenklokken uit kerken en kloosters – en natuurlijk tafel- en wandklokken met veren of gewichten, sommige zelfs uit de tijd van onze nationale wetenschapsheld Christiaan Huygens. Uniek in de wereld is bovendien onze verzameling authentieke Zaanse klokken, uit de tijd dat onze klokkenmakers tot de beste én voordeligste behoorden (1680-1740).

De meeste klokken werken ook echt – sommige mag je zelfs een handje helpen. Lijkt dat technisch en droog? Kom dan vooral een kijkje nemen bij onze nostalgische jaren zeventigtentoonstelling over het klokkenservies van Nutroma: de kopjes, bordjes en koffiegarnituur waarmee letterlijk miljoenen Nederlanders opgroeiden.

Tenslotte: klokkenkenners opgelet! Niet alleen zijn werkende exemplaren van alle ‘kopjesklokken’ aanwezig – ook presenteren we op deze dag twee nieuwe collectie-aanwinsten: een zeldzame schoolbord-Zaan, en een nog zeldzamere vroeg zeventiende-eeuwse schilderijklok met modificaties van Zaanse uurwerkmaker Klaes Janszn. Koogies.

—–

Op deze speciale dag geven we om 10:00 en 12:00 rondleidingen van ongeveer een uur. Het aantal plaatsen daarvoor is beperkt: wil je deelnemen, stuur dan uiterlijk donderdag 8 juni een e-mail met je naam naar info@zaansetijd.nl . Tijdens de rondleidingen is het museum voor nieuwe bezoekers gesloten; vanaf 13:00 is het museum open voor iedereen, tot 17:00.

Heb je vragen over klokken? Neem ze vooral mee. Tot Zaandag 13 juni!