Monet Concert Arrangement in het Monethuis

Datum/Tijd
za 16-04-2022
11:30 - 16:00 uur

Locatie
Het Monet Huis
Oostzijde 221
Zaandam

Categorieën


Samen met de bewoners – klassieke muziekprofessionals – van het Monetmonument aan de Oostzijde 221 in Zaandam, organiseren wij drie huiskamerconcerten.

Op zaterdag 16 april 2022 van 11u30 – 12u30 en van 15u00 -16u00 en
op zondag 17 april 2022 van 13u00 – 14u00.

Bij deze editie van de Huiskamerconcerten verbinden we er een opmerkelijk verhaal aan. Op 17 maart 1945, in de oorlog, was er een huiskamerconcert in het oude koopmanshuis. De familie Hartog, die er toen woonde, had onderdak geboden aan Joodse onderduikers. Beide gebeurtenissen herdenken we tijdens dit concert. Er worden werken gezongen en gespeeld van onder andere Claudio Monteverdi, Pjotr Iljitsj Tchaikovksy, Gioachino Rossini, Henry Purcell, Reynaldo Hahn, Felix Mendelssohn en Fritz Kreisler. Ursulien van Berge van Stichting Monet in Zaandam en Historisch Zaandam verzorgt een korte inleiding over het Monethuis in de oorlog. Het programma duurt circa vijftig minuten en wordt verzorgd door vier musici, twee zijn de huidige bewoners van het Monethuis.

Twee werken lichten we eruit:

Rossini’s Canzonetta Spagnuola gaat over een schilder die graag wil schilderen, maar tot zijn spijt continu door zijn geliefde van zijn werk wordt gehouden.
Liebesleid van Kreisler stond ook op het programma in 1945. Tijdens de huiskamerconcerten wordt dit gespeeld op het klavecimbel. Het zal wel ietsje anders klinken, omdat het eigenlijk voor piano en viool geschreven is.
U ontvangt bij aanvang van het huiskamerconcert het programma met meer informatie over de afzonderlijke componisten.

Zang en klavecimbel

Fee Suzanne de Ruiter studeerde afgelopen juni cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en woont en werkt nu in München waar zij aan de Theaterakademie August Everding een Master Opera doet. Zij komt speciaal voor deze concerten naar huis.
Gulmira Issabekova is concertpianiste. Gulmira volgde een masterclass aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en heeft daar haar masterdiploma behaald.

Frans de Ruiter is klavecinist en oud directeur van het Holland Festival, het Koninklijk Conservatorium en hoogleraar aan de Universiteit Leiden
Manon Heijne is zangeres en als docente zang verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muziektherapeut bij Amstelring.

Kosten €17,50 per persoon, inclusief drankje na afloop.