Moeder van Glas – Exclusieve Sneakpreview

Datum/Tijd
do 18-06-2020 - vr 19-06-2020
20:30 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


met inleiding door regisseur Erris van Ginkel en nagesprek met schrijver en columnist Roos SchlikkerGenre: Theater & Toneel

Deze voorstelling is verplaatst van 28 mei 2020 naar 18 en 19 juni 2020.

‘Moeder van Glas’ is een bewerking van het gelijknamige boek van schrijver en columnist Roos Schlikker. Een verhaal over haar bipolaire moeder. Maar meer dan dat. Het is een ontroerend en vaak ook humoristisch stuk over een belangrijk onderwerp dat te weinig aandacht krijgt: een mens is meer dan zijn gekte.

Op 14 februari werd Roos Schlikker bij het nieuwe EO-programma ‘De laatste 24 uur’ op NPO1 door haar vaste schrijfpartner (en regisseur) Erris van Ginkel verrast met een scene uit haar boek, gespeeld door actrice Sandra Mattie. Die scene maakte op iedereen zo’n indruk dat Roos en Erris eigenlijk ter plekke besloten dat dít het moment was om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: “We gaan dit stuk zelf produceren.” Het Zaantheater ondersteunde dit initiatief van harte. Na een try-out van Doet Sneeuw Pijn (ook door Roos en Erris geschreven) nodigde programmeur Kim Muller Roos en Erris uit voor een exclusieve sneakpreview. Met inleiding en nagesprek door Roos zelf. Maar toen kwam de Corona-crisis en werd alles on hold gezet.

Maar nu mogen we voor een klein publiek toch iets doen. Erris en Roos staan te trappelen om deze voorstelling alsnog van de grond te tillen en zitten middenin het maakproces. Er is het boek, er is een script en er is een heel goede betrokken actrice. Tijdens twee exclusieve avonden voor maximaal 30 mensen willen Erris en Roos graag laten zien wat ze hebben gemaakt. Het is work in progress, zoals alle theatervoorstellingen dat zijn, maar het is uniek hoe dichtbij deze makers het publiek al laten komen. Net als dat Roos haar publiek heel dichtbij haart privéleven liet komen. Nog tijdens het rouwproces om haar moeder schreef ze Moeder van glas. Een kwetsbaar boek, gemaakt in een kwetsbare tijd, maar dat is ook de kracht ervan. Na afloop van de voorstelling zal Roos het publiek meenemen in haar werkwijze. Hoe is het om zo naakt te zijn? Hoe is het om je eigen materiaal te zijn? Hoe is het voor haar om haar moeder tot leven te brengen in haar boek en om haar moeder tot leven te zien in het toneelstuk?

Erris en Roos laten op deze avonden zien wat het is om maker te zijn van zeer persoonlijk werk dat tegelijkertijd over ons allemaal gaat. Want gekte is dichterbij dan je denkt. U bent daarbij niet zomaar enkel toeschouwer: uw mening wordt zeer gewaardeerd en daarom wordt er na afloop om úw mening gevraagd. Wat zou er het komende jaar verbeterd, aangevuld of verhelderd moeten worden? Ook heeft u de kans Roos Schlikker persoonlijk te ontmoeten en vragen te stellen.