Mens durf te lezen! Zaanse zondagmiddag vol literatuur, muziek en mooie dingen

Datum/Tijd
zo 15-04-2018
16:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


CorBruijn.jpeg

Mens durf te lezen! laat aan het theaterpubliek zien hoeveel moois er te beleven is in de wereld van de letteren. En dat de Zaanstreek daarbij meetelt, blijkt maar weer uit de afsluiter van dit seizoen. Deze bijzondere editie staat in het teken van Cor Bruijn, geboren en getogen in Wormerveer.

Cor Bruijn staan in het collectieve geheugen van Nederland gegrift vanwege zijn roman ‘Sil de Strandjutter’, waarop de gelijknamige legendarische televisieserie werd gebaseerd. Maar Cor Bruijn is veel meer dan alleen maar de geestelijk vader van Sil en Lobke. Hij schreef tientallen romans voor kinderen en volwassenen. Een deel daarvan speelt zich af in de Zaanstreek, want Cor Bruijn voelde zich zeer sterk met zijn geboortegrond verbonden.

Cor Bruijn in de schijnwerpers
Verschillende gasten laten het publiek steeds een andere kant zien van de schrijver en idealist Cor Bruijn. Cor Bruijn-kenner Thea van ’t Loo vertelt aan de hand van bijzondere archiefstukken uit de Cor Bruijn-collectie van het Gemeentearchief Zaanstad, over het leven van deze beroemde inwoner, John Pasmanbelicht zijn onderwijsidealen. Schrijfster Wiske Sterringa is een echte fan, die alle boeken van Cor Bruijn in de kast heeft staan. Zij vertelt waarom ze zo gegrepen is door zijn werk. En de Zaanse literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw laat zien waarom Cor Bruijn geroemd werd om zijn karaktertekeningen. Natuurlijk kunnen we ook genieten van de boeken waar het allemaal om draait: acteur Rick Dros leest een aantal van de mooiste passages voor.

Muzikale vertolking
Het zangkwartet Daphne Groot, Rosalie de Jong, Bas Grevelink en Sander Volders geeft onder leiding van pianist Wim Veenhof en toetsenist Inge Reijn een muzikale invulling aan de middag. Zij laten liederen horen die de sfeer ademen van het werk van Cor Bruijn. Presentator Hans Kuijper heeft speciaal voor deze middag een aantal teksten geschreven, die het kwartet ten gehore brengt.

Zaanse verhalen
En er zijn meer Zaanse verhalen. De stadsdichters laten zich inspireren door Cor Bruijn, net als de leerlingen van Theatermijn en het Schrijfcafé van FluxusMartijn Couwenhoven van de Zaanse uitgeverij Oevers en Sarah Vermoolen van Platform Aan de Zaan vertellen hoe zij, net als Cor Bruijn, Zaanse verhalen doorgeven.

Na afloop zijn er natuurlijk weer gratis hapjes en de fameuze literaire tombola.

Plan, productie, artistieke leiding: Anita Gundlach
Zakelijke leiding en beeldregie: Harrie Janssen
Presentatie: Hans Kuyper
Inleiding: Renate Sun-Louw
Zaanse redactie: Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Regie: Bruun Kuijt
Fotografie: Edith van Leeuwen en Karin Timmerman
Techniek: Zaantheater

Meer info