Mens Durf te Lezen | Op de vuist met Cornelis Vreeswijk

Datum/Tijd
zo 11-12-2022
16:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


  • *Deze voorstelling is verplaatst van 2 oktober 2022 naar 11 december 2022. Bezoekers met kaarten hebben bericht gehad.*

De Zaanse literaire salon Mens durf te lezen wordt een tikkie ondeugend. Presentator Hans Kuyper spreekt met Hans van den Pol over de maatschappelijke bewogenheid van de van oorsprong IJmuidense zanger Cornelis Vreeswijk. En Laurens Ham vertelt over de geschiedenis van het protestlied in Nederland. Dat trouwens begon in … Zaandam! Verder: veel prachtige liedjes en ‘oproerende’ gedichten.

Natuurlijk wordt er voorgelezen en besteden we aandacht aan actueel Zaans boekennieuws. Veel mensen denken bij zanger Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 1937 – Stockholm, 1987) eerder aan zijn humoristische en poëtische liedjes – denk maar aan ‘De nozem en de non’ of ‘Veronica’ – dan aan zijn vele protestsongs. Zaankanter en groot fan Hans van den Pol noemt Vreeswijk echter ‘de Scandinavische Bob Dylan’. Terwijl hij in het standaardwerk Op de vuist, de geschiedenis van het protestlied in Nederland van Laurens Ham amper een rol speelt.

Hans van den Pol, woont in Zaandam en is tekstschrijver en communicatieadviseur. In 2015 verscheen zijn debuutroman De engel en de adelaar, die hij samen met Bettina Drion schreef. Vorig jaar verscheen Langs het pad naar de tempel, waarin hij duikt onder de huid van Cornelis Vreeswijk. Hij werkte in het verleden voor Het Parool en de Volkskrant en was betrokken bij de totstandkoming van een aantal oorlogsdocumentaires in de Zaanstreek. Daarnaast is hij bestuurslid van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad en voorzitter van Moer-Staal, de stichting van De Kift die de wereldliteratuur in fanfarepunk doopt.’(Uitgeverij Marmer)

Na afloop is er gelegenheid boeken te kopen en in gesprek te gaan met Hans van den Pol en andere gasten.