Mens durf te lezen! | Zaanse zondagmiddag vol literatuur, muziek en mooie dingen

Datum/Tijd
zo 04-02-2018
16:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


collagefoto salon nescio.jpg

Mens durf te lezen is de literaire salon van de Zaanstreek. Een zondagmiddag om je te warmen aan de kracht van het woord in ons eigen ZaantheaterDe Zaanse schrijver Hans Kuyper ontvangt bezielende gasten. Extra aandacht is er voor (actuele) boeken, publicaties en literair erfgoed uit of over de Zaanstreek. Er wordt gezongen, gespeeld en voorgelezen. Zoals altijd zijn er na afloop van de salon weer gratis hapjes en kunt u mooie prijzen winnen in de literaire tombola.

Wat hebben de schrijver Nescio en de vogelschilder Rein Stuurman met elkaar gemeen? Beiden lieten zich inspireren door de weidse Nederlandse natuur. Tijdens deze veelzijdige editie van Mens durf te lezen!verbinden we de impressies van Nescio en de tekeningen van Rein Stuurman met de liederen van Schubert en Franse chansons. Bent u in het publiek om de vonk van inspiratie te voelen overspringen?

De troost van de natuur
Nescio werd aan het begin van de twintigste eeuw beroemd met drie piekfijne novellen: De UitvreterTitaantjes en Dichtertje. Hij combineerde hierin een hemelbestormende dadendrang met een weemoedige verstilling, uniek in de Nederlandse literatuur. Pas in de jaren negentig werden zijn Natuurdagboeken bekend. Het zijn impressies van zijn wandelingen door Nederland, waarbij hij ook schreef over de ‘zilveren slooten van de Zaan’. In deze Salon hoort u meer over over deze fascinerende schrijver en de rol van deze dagboeken in zijn leven.

Kijkje in bijzondere collectie
Zaankanter Rein Stuurman is vooral bekend om zijn prachtige illustraties in de vogeldetermineergids Zien is Kennen! uit 1937. Hij was een vogelaar in hart en nieren, die vele uren doorbracht in de polders en langs de wateren van de Zaanstreek. Ook hij hield een natuurdagboek bij. Een medewerker van het Gemeentearchief duikt voor ons in de collectie van het Gemeentearchief Zaanstad om het mooiste van Rein Stuurman te laten zien. En kenners van het werk van Stuurman delen met u waarom ze zo van zijn werk houden.

De soundtrack bij de teksten
Waar hoor je Franse chansons en liederen van Schubert tegelijk op één middag? Dat kan eigenlijk alleen als de muziekkeuze is geïnspireerd op het oeuvre van Nescio. Alt-mezzo Charlotte Stoppelenburg, winnares van het Prinses Christina Concours komt zingen. Pianist Marcel Worms begeleidt. Zanger/acteur Bas Grevelink – bekend van het meezingspektakel ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’ – zingt het lichtere repertoire waar Nescio zo gecharmeerd van was. De Zaanse acteur Rick Dros leest fragmenten uit de natuurdagboeken voor.

En verder…
De Zaanse schrijver Hans Kuyper, groot Nescioliefhebber, presenteert deze middag. Leerlingen van Theatermijnhet Schrijfcafé van Fluxus en onze stadsdichters Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwenlaten zien dat Nescio nog steeds een bron van inspiratie is en operettekoor Bel Canto uit Oostzaan zorgt voor een spetterende apotheose. Ook de Zaanse literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw heeft Nescio stukgelezen. Zij verzorgt de introductie, als het voorwoord op een middag die sprankelt als een prentenboek.

Iedereen is welkom: het maakt niet uit of je al een enthousiaste lezer bent of (nog) helemaal niet. Meepraten mag, hoeft niet. Het allerbelangrijkste is: Mens durf te lezen!

Voordeel
Leden van de Bieb krijgen € 2,50 korting per kaart op vertoon van hun Bieb-pas.

Plan, productie, artistieke leiding: Anita Gundlach
Zakelijke leiding en beeldregie: Harrie Janssen
Presentatie: Hans Kuyper
Inleiding en interview: Renate Sun-Louw
Zaanse redactie: Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Tekstbijdragen: Mirjam Bosgraaf, Hans Kuyper, Renate Sun-Louw
Fotografie: Edith van Leeuwen en Karin Timmerman

Meer info