LUX-publieksprijs: Collective

Datum/Tijd
zo 27-03-2022
13:50 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


Tussen 25 en 28 maart biedt het Europees Parlement Liaisonbureau, in samenwerking met Cinema Delicatessen, filmvertoningen aan van de Lux-Publieksprijs winnaar Collective van 2021 in filmtheaters door het hele land. De vertoningen zijn gratis te bezoeken. 

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering. Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat. Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast.

Het Europees Parlement reikt ieder jaar de LUX-Publieksprijs uit om het debat over waarden en sociale kwesties aan te moedigen. Hiermee promoot het Europees Parlement de Europese cinema. Films worden toegankelijk gemaakt voor een groter publiek in verschillende talen en culturen waarmee er wordt getracht bruggen te bouwen door heel Europa door licht te werpen op films die het hart van het Europese publieke debat raken. 

Gesproken taal: Roemeens, Engels
Genre: documentaire
Speelduur: 109 min
Cast:

https://www.de-fabriek.nl/films/402-lux+publieksprijs+collective.html