Luchtige lezing op de luie zondagmorgen – Hoe een vakantieland een slagveld werd: de geschiedenis van Joegoslavië

Datum/Tijd
zo 12-11-2023
11:00 - 12:45 uur

Locatie
Buurthuis De Vuister
Molenwerf 44
1541 WR Koog aan de Zaan

Categorieën


Op zondag 12 november is er weer een luchtige lezing op de luie zondagmorgen in buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan. De lezing wordt gegeven door Hans Luiten en gaat op deze zondagochtend over:

Hoe een vakantieland een slagveld werd: de geschiedenis van Joegoslavië

Vanaf de jaren zeventig togen Nederlandse toeristen naar het idyllische Joegoslavië. Ze genoten ervan het prachtige meer van Ochrid, de klederdrachten, het eten was er goedkoop en de leider Tito was erin geslaagd de verschillende volkeren vreedzaam samen te laten leven. Nog geen twintig jaar later was er van deze idylle niets meer over. Het leek wel of iedereen, zelfs voormalige buren, elkaar in een gruwelijke burgeroorlog (1991-2001) te lijf ging. Ook Nederland raakte bij de oorlog betrokken en raakte verstrikt in de gruwelen van Srebrenica. Aan de hand van filmbeelden neemt Hans Luiten u mee door de geschiedenis van dit deel van de Balkan. Hoe ontstond de diversiteit, wat was het geheim van Tito, en vooral: waarom brak uiteindelijk de burgeroorlog uit in dit ogenschijnlijk zo idyllische vakantieland.

De lezing is van 11.00 tot 12.45 uur en de kosten zijn € 8,00. Vanwege de grote belangstelling voor de lezingen van Hans Luiten adviseren wij om u van te voren aan te melden via: info@devuister.nl