Liedjes die niet mochten | Ssst.. strikt geheim!

Datum/Tijd
zo 05-03-2023
14:00 - 16:00 uur

Locatie
Dorpshuis De Kwaker
J.J. Allanstraat 127
1551 RC Westzaan

Categorieën


Zondag 5 maart in de mooie theaterzaal van dorpshuis De Kwaker in Westzaan: het Nederlied Ensemble uit Amsterdam. Zeven zangers en zangeressen en een muzikaal leider brengen het ‘verboden’ en succesvolle programma: ‘Liedjes die niet mochten’. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van de journalisten Henk van Gelder en Robert van ‘t Wout.
Met liedjes van o.a.: Robert Long, Frans Halsema, Annie MG Schmidt, Jules de Corte, Gerard Cox, Jacques van Tol, Dirk Witte, Jasperina de Jong, Martin van Dijk, Guus Vleugel, Harry Bannink en Willy van Hemert.
In dit tijdperk met vrije meningsuiting is het ondenkbaar dat een liedje niet gezongen mag worden. Echter, ooit had Nederland zijn heilige huisjes, zoals ‘het fatsoen’, ‘de religie’ en ‘het koningshuis’. Wie daarover wilde zingen in het theater, op de grammofoonplaat, voor de radio of op de televisie, kreeg te maken met de handhavers van de goede zeden. Bijvoorbeeld met de Radio Omroep Controle Commissie of met de Vereniging Voor Eer en Deugd die vaak sprak over ‘zedenverwildering’. In 1992 werd het lied ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ verboden op een bevrijdingsfestival. En Robert Long voelde de hete adem van Christelijke censuur in zijn nek bij zijn liedje ‘Jezus Redt’! Ook het liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ kon rekenen op een radioverbod. In dit gevarieerde programma komen een groot aantal beroemde gecensureerde voorbeelden voorbij van liedjes die niet mochten.
Een eigenlijk ‘verboden’, liedjesprogramma! Ssssssttt…. Geheimhouding verplicht!